1 miljoen digitale meters geplaatst in Vlaanderen

1 miljoen digitale meters geplaatst in Vlaanderen
  • 20.09.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

Netbedrijf Fluvius heeft de 1 miljoenste digitale meter geplaatst in Vlaanderen.

‘We weten allemaal dat de digitale meter na het arrest van het Grondwettelijk Hof een stevige klap kreeg. Maar toch ben ik bijzonder tevreden over deze mijlpaal, die eigenlijk erg belangrijk is voor elke Vlaming’, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

80% digitale meters tegen 2024

De digitale meters voor elektriciteit en gas werden op 1 juli 2019 geïntroduceerd in Vlaanderen. Sindsdien vervangen ze de oude, mechanische meters die niet langer in omloop zijn. Fluvius plaatst ze automatisch bij nieuwbouwwoningen of verbouwingen waarbij de elektriciteitsaansluiting wordt vernieuwd. Bij gezinnen met een budgetmeter of een slimme meter uit vorige proefprojecten loopt dit jaar een ombouwprogramma.

Daarnaast startte Fluvius dit voorjaar een grote geografische uitrol om zo’n meters te plaatsen bij elk gezin en klein bedrijf in Vlaanderen. Dat wordt georganiseerd per regio, stad of gemeente (meer info: www.fluvius.be/planningschecker). De uitrol mikt op een volledige ombouw tegen 2029, met de belangrijkste versnelling in de komende 3 jaren. Het is bedoeling dat tegen eind 2024 80% van de woningen digitale meters hebben.

Gezinnen die sinds begin 2021 zonnepanelen lieten plaatsen, krijgen automatisch een digitale meter. En ook bij wie de installatie ouder is dan 15 jaar is dat het geval. Voor alle andere prosumenten geldt een andere aanpak, uitgewerkt na het arrest van het Grondwettelijk Hof over de terugdraaiende teller. Zij krijgen de keuze: ofwel laten ze een digitale meter plaatsen en kunnen ze in aanmerking komen voor een premie en de verkoop van hun overschot-zonnestroom aan hun energieleverancier, ofwel stellen ze die plaatsing nog even uit, maximaal tot 1 januari 2025.