5,52 euro elektriciteit voor een dagje springen op het springkasteel

5,52 euro elektriciteit voor een dagje springen op het springkasteel
  • 25.05.2022, 09:05
  • Laatste update: 15.12.2022, 10:12
  • Kurt Deman
  • 2 min

Door het goede weer en de vele communiefeesten kan je er niet naast kijken: springkastelen zijn weer massaal in trek. Goed om de allerkleinsten een dagje zoet te houden. Maar hoeveel kost het om zo’n springkasteel een dag te laten draaien?

Door de hoge energieprijzen staan we er vandaag misschien wel meer bij stil dan andere jaren. Niet alleen de huurprijs van een springkasteel, ook het verbruik ervan doet mensen twee keer nadenken. Is het een goed idee om een springkasteel te huren voor je communiefeest? Of eindig je straks met een extra gepeperde energiefactuur?

Om dat te weten te komen, zijn er twee zaken van belang: de motor van het springkasteel en de huidige energieprijs per kilowattuur (kWh). Een korte zoektocht in de wondere wereld van de springkastelen leert ons dat het verbruik van een elektromotor die een springkasteel opblaast, gemiddeld op 1.500 watt per uur ligt, ofwel 1,5 kWh. Uiteraard bestaan er zuinigere en minder zuinige modellen, maar 1.500 watt per uur geeft ons een goeie indicatie.

Acht uur springen

Springkastelen kunnen uiteraard nooit lang genoeg opstaan voor de kleinsten onder ons. Tijdens communie- en lentefeesten staan ze al snel acht uur rechtop, goed voor een totaalverbruik van 12 kWh.

Als consument betaal je vandaag gemiddeld 0,46 euro per kWh aan energie (heffingen, netvergoedingen en btw inbegrepen). We baseren ons hiervoor op de laatst beschikbare gegevens van de VREG, de Vlaamse energieregulator. Dat brengt de kosten voor acht uur springen op 5,52 euro. Ter vergelijking: als je in mei vorig jaar een springkasteel acht uur lang in de stekker stak, dan kostte je dat 3,24 euro. De prijs per kWh bedroeg toen 0,27 euro.

Tip: Bij welke leverancier betaal je momenteel het minst voor je energie? Vergelijk hier zelf de tarieven van de verschillende spelers.

Lees ook:

Was in de droogkast of aan de draad: zoveel scheelt het op je energiefactuur

Hoeveel energie verbruikt een robotmaaier?