85 organsiaties en bedrijven ondertekenen pleidooi voor duurzame energiefactuur

85 organsiaties en bedrijven ondertekenen pleidooi voor duurzame energiefactuur
  • 13.12.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

De organisaties en bedrijven vragen de Vlaamse en federale overheden om de energiefactuur structureel te hervormen. Ze moet volgens initiatiefnemers Bond Beter Leefmilieu en Organisatie Duurzame Energie (ODE) een hefboom zijn voor meer energiebesparing, meer hernieuwbare elektriciteit en warmte, en op die manier leiden naar meer duurzaamheid”.

Drie leidende principes

Een duurzame en rechtvaardige energiefactuur moet volgens het pleidooi aan drie leidende principes voldoen:

  • Wie minder verbruikt moet minder betalen, om zo een zuinig gebruik van energie te stimuleren.
  • Wie kiest voor milieuvriendelijke energie moet minder betalen, om de kosten van klimaatverandering en milieuvervuiling mee te tellen, en tegelijk investeringen in hernieuwbare energie aan te moedigen.
  • Wie het elektriciteitsnet optimaal gebruikt moet minder betalen, zo stimuleren we het gebruik van energie buiten de piekmomenten.
    De hervorming kan op verschillende manieren doorgevoerd worden: door de heffingen op elektriciteit te verschuiven naar stookolie en aardgas; via een klimaattaksshift of door de heffingen over te hevelen naar de algemene middelen.

Welke optie ook gekozen wordt, de ondertekenaars vragen dat de hervorming een zo laag mogelijke impact heeft op de hoogte van de uiteindelijke energiefactuur, dat ze voldoende oog heeft voor de kwetsbare energieverbruiker en dat ze garandeert dat voldoende middelen worden ingezameld voor de financiering van de energietransitie.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen