Analoge meter versus digitale meter: wat is nu het voordeligst voor de prosument?

Analoge meter versus digitale meter: wat is nu het voordeligst voor de prosument?
  • 04.01.2023, 12:01
  • Laatste update: 05.01.2023, 13:01
  • Kurt Deman
  • 3 min

De invoering van het capaciteitstarief, een gedaald prosumententarief en de kosteloze plaatsing van de digitale meter op aanvraag … Op 1 januari is er heel wat veranderd voor eigenaars van zonnepanelen. Maar maken die evoluties de switch richting de digitale meter ook voordeliger? Mijnenergie.be zocht het uit.

Veel eigenaars van zonnepanelen maken gebruik van de mogelijkheid om de plaatsing van de digitale meter uit te stellen tot 2025. Ze menen op die manier nog enkele jaren een lagere verbruiksfactuur te betalen. Simulaties uit het verleden wezen uit dat eigenaars van een terugdraaiende teller aan het einde van de rit ook effectief de laagste energiefactuur betalen. Maar ondertussen tekenden zich verschillende veranderingen aan binnen het energielandschap, die het kostenplaatje beïnvloeden.

Capaciteitstarief

Bij het capaciteitstarief betaalt elke consument een minimumbijdrage, ongeacht zijn verbruik of de meter waarover hij beschikt. Wie zijn teller bij een analoge meter volledig naar nul laat terugdraaien, ontsnapt dus niet aan het capaciteitstarief. Daar tegenover staat dat dezelfde doelgroep een lager prosumententarief betaalt ten opzichte van 2022.

Simulatie

Om het effect hiervan in kaart te brengen, baseren we ons op de gemiddelde verbruiksgegevens. Onze simulatie baseert zich op een zonnepaneleninstallatie met een piekvermogen van 3,7 kilowattpiek en een stroomproductie van 3.500 kWh. De terugdraaiende teller kan op die manier volledig naar nul terugdraaien. Voor de digitale meter bedraagt het zelfverbruik 36 procent. We gaan voor het capaciteitstarief uit van een gemiddelde maandpiek van 4,37 kW. De simulatie baseert zich op de laagste tarieven via Mijnenergie.be. We hielden geen rekening met welkomstkortingen.

Situatie met analoge meter Situatie met digitale meter
Jaarlijks abonnement 26,34 euro 26,34 euro
Verbruikskosten 0 euro 708,27 euro
Bijdrage hernieuwbare energie en wkk 0 euro 57,56 euro
Prosumententarief 142,68 euro 0 euro
Capaciteitstarief 100,07 euro 131,30 euro
Tarief databeheer 13,39 euro 13,39 euro
Afnametarief 0 euro 85,47 euro
Heffingen 0 euro 37,59 euro
Totale kostprijs verbruik 282,48 euro 1059,51 euro
Injectievergoeding voor opgewekte stroom 0 euro 388,94 euro
Eindfactuur 282,48 euro 670,97 euro


388,94 euro voordeel met terugdraaiende teller

Wie nog over het systeem van de terugdraaiende teller beschikt, boekt bij de huidige energieprijzen op jaarbasis een voordeel van 388,94 euro ten opzichte van prosumenten met een digitale meter. Eind augustus bedroeg dat voordeel nog slechts 55,37 euro. Dat het verschil opnieuw hoger oploopt valt toe te schrijven aan een combinatie van twee factoren: een gestegen verbruikstarief en een lagere injectievergoeding voor de stroom die je aan jouw energieleverancier verkoopt.

Premie Vlaamse overheid vlakt voordeel af


In de eindbalans hoor je wel nog de retroactieve investeringspremie van de Vlaamse overheid mee te nemen. Wie in 2020 zonnepanelen met een piekvermogen van 3,7 kilowattpiek installeerde en nu een digitale meter plaatst, ontvangt een eenmalige premie van 995,30 euro. Kies je ervoor je digitale meter tot  31 december 2023 zelf te laten installeren, dan mag je een bonus van 100 euro verwachten. Op die gunstmaatregelen maak je na de verplichte plaatsing van de digitale meter na 2025 geen aanspraak meer.

Conclusie

Wie de plaatsing van de digitale meter uitstelt, boekt dus nog voor minstens twee jaar een mooi voordeel op zijn energiefactuur, maar loopt tegelijk de retroactieve premie mis, die dat nadeel voor eigenaars van een digitale meter grotendeels uitvlakt.

Nuance

De energieprijzen zijn zeer volatiel. Deze simulatie baseert zich op variabele prijzen, waardoor het beeld op enkele maanden tijd sterk kan wijzigen.  We baseerden ons voor deze simulatie louter op het financiële aspect. Onder meer de optie om je verbruik gedetailleerd op te volgen, leidt mogelijk tot een lager verbruik en bijgevolg ook een hogere besparing. Wie erin slaagt zijn zelfverbruik op te krikken, zal bij een digitale meter eveneens minder betalen. Deze simulatie gaat uit van de gemiddelde verbruiksgegevens. Via Mijnenergie.be maak je zelf een berekening op basis van jouw persoonlijke verbruik.