“Anticipeer vandaag nog met vast stroomtarief op prijsstijgingen september”

“Anticipeer vandaag nog met vast stroomtarief op prijsstijgingen september”
  • 30.08.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

De energieprijzen gaan in september opnieuw met meer dan 1.300 euro de hoogte in. Wie een variabel contract heeft, wordt meteen blootgesteld aan die nieuwe prijsopstoot. Nu nog intekenen op het enige vaste tarief biedt de mogelijkheid om er nog aan te ontsnappen. Maar vormt het, gezien de stevige kilowattuurprijs, wel de aangewezen optie? Expert Kristof De Paepe van Mijnenergie.be wikt en weegt.

Een doorsnee gezin betaalt voor de combinatie van elektriciteit en aardgas vandaag jaarlijks ruim 4.400 euro. Door de prijzenexplosie van de voorbije weken belooft de jaarfactuur in september verder te stijgen richting meer dan 5.800 euro. Door de schaarste aan contracten met een vast tarief beschikken de meeste gezinnen vandaag over een variabel tarief. De kilowattuurprijs volgt in dat geval de evoluties op de energiemarkten automatisch op maand- of kwartaalbasis.

Vast tarief enkel bij Luminus

“Bij een vast tarief pin je de prijs daarentegen voor de volledige contractduur vast”, legt Kristof De Paepe uit. “Wie vandaag zo’n contracttype afsluit, ontloopt dus de prijsverhogingen van september. Enkel Luminus biedt daartoe nog de mogelijkheid.” De energie-expert wijst erop dat ook de vaste tarieven de voorbije maanden fors stegen. “Welk contracttype je ook afsluit, je zult sowieso diep in de geldbuidel moeten tasten”, luidt het. “Het gaat er dus in de eerste plaats om de impact van de verdere prijsstijgingen te beperken.”

Wapenen tegen verdere prijsstijgingen

“We schatten in dat courante stroomcontracten met een variabel tarief in september richting een jaarprijs van 2.260 euro stijgen”, gaat Kristof De Paepe verder. “Dat ligt in lijn met de vaste tarieven van Luminus die je nog tijdens de laatste dagen van augustus kunt vastleggen. Voor wie zich liever niet blootstelt aan verdere prijsstijgingen tijdens de herfst en winter valt het dus aan te raden om nu nog op dat vaste tarief van Luminus in te tekenen. Dat doe je best vandaag nog, aangezien de vaste tarieven vanaf 1 september eveneens aandikken.”

Voor aardgas klinkt het advies van Kristof De Paepe genuanceerder. “De vaste aardgasprijzen van Luminus liggen vooralsnog hoger dan de verwachte variabele prijzen voor september. De prijzen op de groothandelsmarkten en de daaruit voortvloeiende variabele prijzen moeten de komende maanden dus nog een eindje doorstijgen om de balans in het voordeel van het vaste tarief te laten overhellen. Al acht ik die kans wel reëel. Bovendien kan je altijd, mits een overstapperiode van één maand, kosteloos overstappen naar een andere leverancier en contractformule.”

Tip: Vergelijk hier de vaste en variabele energieprijzen