Arrest Grondwettelijk Hof rond terugdraaiende teller nu ook in Staatsblad

Arrest Grondwettelijk Hof rond terugdraaiende teller nu ook in Staatsblad
  • 01.03.2021
  • Kurt Deman
  • 1 min

Het arrest van het Grondwettelijk Hof rond de vernietiging van de terugdraaiende teller is sinds de publicatie in het Staatsblad op 1 maart officieel van kracht.

Omstreden uitspraak

Het Grondwettelijk Hof vernietigde in zijn arrest van 14 januari 2021 het regime van de “virtuele terugdraaiende teller”. Het maakte daarmee een einde aan de mogelijkheid voor prosumenten om nog gedurende 15 jaar na de installatie van hun zonnepanelen de van het net afgenomen elektriciteit jaarlijks te verminderen met de eigen opgewekte elektriciteit.

Publicatie in Staatsblad

Door het arrest draait de meter niet langer virtueel terug en valt het prosumententarief weg. Prosumenten betalen voortaan op basis van de stroom die ze van het net afhalen. Voor de overtollige stroom die ze op het net injecteren kunnen de eigenaars van zonnepanelen wel een vergoeding krijgen van hun leverancier. Door de publicatie in het Belgisch Staatsblad op 1 maart 2021 is de nieuwe regeling nu ook officieel van kracht.

Uitstel tot 2025

Als reactie op het protest van vele duizenden misnoegde prosumenten werkte de Vlaamse overheid ondertussen wel al een compensatiepremie uit. Bovendien kunnen eigenaars van zonnepanelen tot 2025 uitstel vragen voor de installatie van de digitale meter.