Belg wil momenteel maximaal op energie besparen

Belg wil momenteel maximaal op energie besparen
  • 28.04.2020
  • Laatste update: 03.08.2020
  • Kurt Deman
  • 3 min

De coronacrisis geeft de lage prijzen voor energie nog een extra duwtje, én mensen hebben tijd om eens goed hun financiën na te kijken om te zien waar ze nog kunnen besparen. Het resultaat is dat het aantal energieleverancierwissels momenteel pijlsnel de hoogte inschiet.

Dubbele besparing

Een Antwerps gezin met een gemiddeld gebruik dat een jaar geleden via Mijnenergie.be zocht naar de goedkoopste vaste enkelvoudige tariefformule voor elektriciteit, betaalde toen ongeveer 940 euro. Vandaag komt hetzelfde Antwerpse gezin toe met 741,63 euro.
Bijna élk gezin met een vaste tariefformule bespaart momenteel dus met een nieuw energie contract. Maar even opmerkelijk is het verschil van meer dan 200 euro tussen het voordeligste en het duurste contract op de markt. Dat valt voor een groot deel toe te schrijven aan de extra kortingen die leveranciers tijdens de coronacrisis – al dan niet exclusief via vergelijkingssites – toekennen. De strafste acties resulteren in een korting tot zelfs meer dan 180 euro op jaarbasis. Voor aardgas geldt dezelfde tendens: ook hier ligt een voordeel van enkele honderden euro’s binnen handbereik.

Record gesneuveld

Steeds meer consumenten zijn er zich van bewust dat het ideale moment is aangebroken om te besparen op energie. Handig is ook dat veel mensen wel wat tijd over hebben om eens goed de financiën na te gaan. Het aantal leverancierswissels via Mijnenergie.be brak afgelopen weken dan ook alle records. In november 2019 sloten maar liefst 18.742 gezinnen via de prijsvergelijker een voordelig contract af. Voor april 2020 kijken we op nog eens een stijging met 10 procent.

Blijft dit zo?

De vraag of het ideale overstapmoment nog lang zal aanhouden, is er eentje voor Madame Soleil. De prijsvorming van elektriciteit komt tot stand op een groothandelsmarkt. Producenten en andere afnemers zoals energieleveranciers verhandelen er elektriciteit. Net zoals dat op bijna elke marktplaats het geval is, geldt daar de wet van vraag en aanbod.
Door de coronacrisis draaien veel bedrijven niet op volle kracht, met als resultaat een lagere energiebehoefte. Daartegenover staat de hoge energieproductie uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. Die situatie leidde al meermaals tot negatieve stroomprijzen. Energieproducten moeten in dat geval betalen om van hun stroom af te raken. Dat dit fenomeen zich zo frequent en zelfs op weekdagen aftekent, is uitzonderlijk te noemen. Hoe dat zal evolueren, hangt onder andere af van hoe snel bedrijven weer op volle kracht draaien en van de weersomstandigheden in de komende weken.

Vast of variabel?

Omdat de meeste tarieven voor energie gebaseerd zijn op de groothandelsprijzen, komt die dalende tendens zeer duidelijk tot uiting in de tarieven die de energieleveranciers afficheren. Bij een variabel tarief gebeurt dat automatisch, terwijl u bij een vast tarief zelf tot actie moet overgaan. Op termijn maken de digitale meter en daarop afgestemde tarieven van de energieleveranciers het waarschijnlijk mogelijk om rechtstreeks te profiteren van de negatieve stroomprijzen en zo te besparen. Dan laat u uw wasmachine bijvoorbeeld draaien wanneer de groothandelsprijs onder nul duikt. Al rest dan nog de vraag wat er in dat scenario met de nettarieven, taksen en btw gebeurt. In afwachting kunt dus ook al fors besparen met een leverancierswissel.

Is je energiefactuur ook zo hoog? Je bent beslist niet de enige.
Duizenden Vlamingen betalen te veel. Maak niet dezelfde fout en start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen