Belgische industrie betaalt meer voor elektriciteit dan in onze buurlanden

Belgische industrie betaalt meer voor elektriciteit dan in onze buurlanden
  • 14.04.2021
  • Laatste update: 16.04.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

Belgische industriële verbruikers betalen tussen 7 en 27 procent meer voor elektriciteit dan in onze buurlanden. Dat blijkt uit een studie van Deloitte in opdracht van Febeliec, de federatie van de industriële energieverbruikers.

Bedrijven met een verbruik van 1.000 GWh betalen in Vlaanderen gemiddeld 4 euro meer per megawattuur (+7 procent) voor elektriciteit dan het gemiddelde voor Frankrijk, Duitsland, Nederland en België. Voor een bedrijf met een verbruik van 100 GWh loopt dat verschil op tot 8 euro per megawattuur (+13 procent). In Wallonië bedraagt het verschil zelfs respectievelijk 5 euro/MWh (+11 procent) en 16 euro/MWh (+27 procent).

Vraag om corrigerende maatregelen

Febeliec roept de federale en gewestelijke regeringen en regulatoren op om een energienorm voor industriële energieverbruikers in te voeren. Corrigerende maatregelen moeten de prijshandicap wegweren wanneer de Belgische prijzen niet competitief zijn tegenover de buurlanden. Die maatregelen kunnen betrekking hebben op de nog steeds stijgende (federale en gewestelijke) meerkosten en op de transmissietarieven. De federatie van de industriële energieverbruikers vrees ook dat het capaciteitstarief een concurrentiehandicap voor de industriële gebruikers kan betekenen.

Besparen op je energiefactuur?
Dat doe je eenvoudig door een vergelijkingstest te maken via Mijnenergie.be. Zo vind je een goedkopere energieleverancier. Bovendien regelt je oude energieleverancier de overstap. Vergelijk via volgende knop.
Ja, ik wil besparen