Besparen op je energiefactuur? Dat kan met een dag- en nachtmeter

Besparen op je energiefactuur? Dat kan met een dag- en nachtmeter
  • 22.03.2019
  • Laatste update: 20.01.2020
  • Kurt Deman
  • 4 min

Je kan bij een energieleverancier kiezen tussen een enkelvoudig of een tweevoudig elektriciteitstarief. Maar wat houdt dat precies is? We zochten uit welke oplossing voor jou het voordeligste is.

Het totale stroomverbruik ligt tijdens de kantooruren een stuk hoger dan ’s nachts en op weekenddagen. Om dat te compenseren bieden energieleveranciers sinds vele decennia een tweevoudig elektriciteitstarief aan, waarbij stroom goedkoper is tijdens de zogenaamde daluren. Wie toestellen als wasmachine en droogkast vooral ’s avonds of in het weekend inschakelt – of bereid is om dat te doen – kan dus baat hebben bij een tweevoudig elektriciteitstarief. Het omgekeerde geldt uiteraard ook. Je gaat dus best doordacht te werk.

Wat is een tweevoudig elektriciteitstarief?

Bij een tweevoudig elektriciteitstarief beschik je over een elektriciteitsmeter met twee registers, ook wel dag- en nachtmeter genoemd. Het dagregister meet het verbruik tussen 6 uur en 21 uur of tussen 7 uur en 22 uur, afhankelijk van je distributienetbeheerder. Ook wat je verbruikt op wettelijke feestdagen die in de week vallen, wordt geregistreerd op het dagregister. Tijdens de resterende uren en op zaterdag en zondag geniet je van een voordeliger tarief. Jouw meter schakelt automatisch van dag naar nacht en omgekeerd. Leveranciers bieden een aparte prijs als je een dag- en nachtmeter hebt.

Kies je nu best voor een enkelvoudig of tweevoudig tarief?

De spreiding van jouw energieverbruik bepaalt de gunstigste formule. Aan de hand van onderstaande scenario’s kan je zelf de proef op de som nemen en nagaan wat het beste bij je past.

A. Je beschikt over een enkelvoudige uurtariefmeter
Dan kan je nagaan of een tweevoudige uurtariefmeter al dan niet een betere optie biedt. Dat doe je door gedurende één of enkele weken je meterstanden zowel ’s morgens als ’s avonds (om 6 uur en 21 uur of om 7 uur en 22 uur, afhankelijk van je distributienetbeheerder) te noteren. Is je nacht- en weekendverbruik minstens 50% van het totale verbruik, dan loont het de moeite om over te stappen naar het tweevoudige uurtarief. Benadert jouw energieverbruik tijdens de daluren dat percentage? Dan kan je nagaan of je nog bijkomende energieverslindende taken naar de goedkopere tariefperiode kunt verplaatsen.

Goed om weten: de plaatsing van een tweevoudige uurtariefmeter kost wel tussen 282 en 393 euro, afhankelijk van de vereiste werken. Hoe meer stroom je verhoudingsgewijs tijdens de daluren produceert, hoe sneller je je investering terugwint (meer daarover onderaan deze pagina).

B. Je beschikt over een tweevoudige uurtariefmeter
Dan kan je uitrekenen wat je huidige jaarlijkse stroomverbruik bij een enkelvoudig tarief zou kosten. Is dat resultaat significant gunstiger dan wat je nu bij een tweevoudig tarief betaalt? Dan moet je overwegen om voor een enkelvoudig uurtarief te kiezen.

Maak zelf de vergelijking

Opgelet: het is perfect mogelijk dat je bij de ene elektriciteitsleverancier beter af bent met een enkelvoudige uurtariefmeter, terwijl bij een andere speler een tweevoudige uurtariefmeter als beste oplossing uit de bus komt. We raden daarom aan om de tarieven van de verschillende leveranciers naast elkaar te leggen.

Vergelijk hier alle prijzen en ontdek welke opties voor jou de goedkoopste zijn.

Tip: Hou bij je afweging rekening met eventueel wijzigende gezinssituaties. Verlaat jouw zoon of dochter binnenkort het ouderlijke nest of gaat hij of zij studeren? Dan heeft dat een grote impact op je totale verbruik en het verbruik tijdens de piek- en daluren.

En wat met zonnepanelen?

Een enkelvoudige teller is vaak een interessante optie voor wie over veel zonnepanelen beschikt. Produceren die meer energie dan je overdag op weekdagen verbruikt, dan kan je die ‘overschot’ aanwenden voor je avond-, nacht- en weekendverbruik. Dat maakt een tweevoudige teller overbodig. De komst van de zogenaamde slimme teller belooft daar wel verandering in te brengen.

Hoe snel verdien je de investering terug?

Onderstaande tabel geeft je een idee van de terugverdientijd van je investering in een tweevoudige uurtariefmeter. We gaan uit van een gemiddelde elektriciteitsprijs en van een gemiddelde verhouding tussen dag- en nachtverbruik.

Voorbeeld: een gezin bespaart volgens onderstaande tabel jaarlijks tot 130 euro wanneer het 50% van zijn totale energie tijdens de daluren verbruikt. Na drie jaar heeft dat gezin de kostprijs van een tweevoudige uurtariefmeter of dag- en nachtmeter terugverdiend.

Totaal jaarverbruik in kWh Besparing per jaar
(bij 50% verbruik dag en
50% verbruik nacht)
Terugverdientijd
in jaren
6000 130 Euro 3 jaar
5000 105 Euro 4 jaar
4000 84 Euro 5 jaar
3000 60 Euro 6,5 jaar
2000 45 Euro 9 jaar

Tip: Bekijk hier de voordeligste prijzen van gas- en elektriciteitsleveranciers.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen