
Besparen op je energiefactuur? Technologie kan je helpen
De energieprijzen blijven maar stijgen. Gelukkig zijn er technologische snufjes waarmee je al snel meer dan honderd euro per jaar uitspaart. Dit zijn onze beste tips.
Slimme thermostaat
De slimme thermostaat is al een tijdje op de markt. Het toestel maakt het mogelijk om je verwarming van op afstand aan- en uit te schakelen en je verbruik en kosten te volgen. Een slimme thermostaat is bovendien zelflerend. Hij verwerft gaandeweg inzicht in je patronen en gewoontes, waardoor de programmatie automatisch verfijnt. Wie speciale radiatorknoppen installeert, kan de verwarming per kamer en zone regelen. De toestellen met zogenaamde ‘geofencing’ gaan nog een stukje verder. Ze stellen aan de hand van het signaal op je smartphone vast waar je zich bevindt. Ben je in de buurt, dan gaat de verwarming aan. Ga je weg, dan schakelt die weer uit. Verschillende energieleveranciers bieden nu een slimme thermostaat aan wanneer je bij hen een (meerjarig) contract afsluit.
Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !
Uitstelgedrag loont
Huishoudtoestellen met startuitstelfunctie kan je – het woord zegt het – met vertraging in werking stellen. Ze zijn ideaal voor wie met een tweevoudig tarief werkt, aangezien je ze inschakelt wanneer je het laagste tarief betaalt. Voor eigenaars van zonnepanelen lijkt het met de komst van de digitale meter binnenkort gunstiger om je toestellen overdag te activeren, waardoor je integraal profiteert van de opgewekte energie.
De slimme stekker
Met de slimme stekker bedien je toestellen van op afstand. Besef je onderweg dat je radio niet is uitgeschakeld? Dan grijp je in via de app en vermijd je nutteloos (sluimer)verbruik. Dankzij de slimme stekker leer je meteen ook hoeveel je toestellen verbruiken. Zo zie je meteen dat die oude waterkoker een enorme energieslokop is en kan je investeren in een nieuwe.
Led 2.0
Ledlampen gaan veel langer mee en verbruiken minder energie dan gloeilampen. Fabrikant Philips gaat met de SceneSwitch ledlamp nog een stap verder. Het bijzondere is dat je met de bestaande schakelaar meerdere lichtinstellingen (van helder licht tot natuurlijk of gezellig warm licht) kiest, terwijl je per lamp gemiddeld jaarlijks 12 euro op je energiefactuur bespaart.
Slimme waterlekdetectie
Fabrikanten van kranen bieden tegenwoordig apps aan die lekkage waarnemen. Je installeert ze bijvoorbeeld onder je wasmachine, waardoor je meteen op de hoogte bent van abnormaal waterverlies.
Energietarieven vergelijken
Zelfs als je al heel wat van bovenstaande technologische oplossingen in huis hebt, kan het nog steeds de moeite lonen om de energietarieven te vergelijken. Wat vorig jaar voor je de goedkoopste oplossing was, kan nu alweer veranderd zijn.
Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!
Meer lezen op onze blog

Verschillende energieleveranciers rekenen kosten aan voor eigenaars van zonnepanelen en een terugdraaiende teller. Ze schr…

2024 kenmerkte zich door forse prijsschommelingen in de energiemarkt, en een aanzienlijke kloof tussen vaste en variabele tarieven…

Eneco brengt binnenkort een dynamisch stroomtarief op de markt. Dat meldt De Tijd. Het is na Engie de tweede energielevera…

Wie recent zijn energiefactuur ontving, stelde vast hoe elektriciteit en aardgas meer dan ooit een flinke hap uit het gezi…