Besparen op uw energiefactuur? Dat doet u met deze tips

Besparen op uw energiefactuur? Dat doet u met deze tips
  • 12.04.2019
  • Kurt Deman
  • 6 min

1. Zet je verwarming een graadje lager

Of je nu je lief, kroost, goede vriend(in) of kat of hond inschakelt: lekker tegen elkaar aan kruipen met een dekentje bespaart een hoop energie en is nog gezellig ook. Wie de innerlijke mens verwarmt en de verwarming nog maar één graad laat zakken, bespaart gemakkelijk 7 procent energie. In een standaard huishouden is de verwarming dan ook de grootste energieslokop, goed voor 60 procent van het totale energieverbruik. Voor een gemiddeld gezin dat een rijhuis bewoont en 2.000 euro per jaar aan energierekeningen ophoest, komt één graadje minder dus neer op een voordeel van 84 euro. Door ’s nachts de verwarming uit te zetten of tot 13-15°C te laten zakken kan je nog eens 10 procent, of 120 euro per jaar uitsparen.

Totale besparing: 120 euro per jaar.

2. Maak het dubbel gezellig

Halveer/ decimeer energieverbruik voor ontspanning door afzonderlijke laptops en tv uit te schakelen en samen te kijken, op jullie 60 procent zuinigere lcd-scherm uiteraard. Of ga nog wat meer back to basics en steek kaarsen aan terwijl je van gedachten wisselt over de zin van het leven – of de onzin van een hoge energiefactuur. Je wint 30 euro op een jaar en een hoop extra gezelligheid.

Totale besparing: 30 euro per jaar.

3. Gebruik ledverlichting

Ledlampen gaan veel langer mee en verbruiken minder energie dan gloeilampen. Fabrikant Philips gaat met de SceneSwitch-ledlamp nog een stap verder. Ze creëert de gewenste stemming in je woning voor een energiekost die veel lager ligt dan de traditionele ledlamp. Het bijzondere aan de SceneSwitch-ledlamp is dat je met de bestaande schakelaar verschillende lichtinstellingen kiest: van helder licht tot natuurlijk of gezellig warm licht. Snel aan- en uitklikken volstaat om tussen standen te schakelen en de gewenste sfeer op te roepen. Je kunt een bepaalde stand ook opslaan. Je hebt er niet langer een dimmer voor nodig. Er komt ook geen extra installatiewerk bij kijken. Minstens even leuk: per ledlamp spaar je gemiddeld jaarlijks 12 euro op je energiefactuur. Als we ervan uitgaan dat een gemiddelde Vlaamse woning veertig lichtpunten telt, dan bespaar je op jaarbasis ongeveer 500 euro.

Totale besparing: 12 euro per lamp per jaar.

4. Koop/gebruik een A+++ vaatwasser

Een vaatwasser met energielabel A+++ verbruikt veel minder dan een exemplaar van de gele of rode categorie. Zelfs in vergelijking met een A vaatwasser is het verschil aanzienlijk. De A+++ vaatwasser is 30 procent zuiniger dan een toestel met label A, 20 procent zuiniger dan een machine met A+ label en 10 procent zuiniger dan eentje met A++ label.

Een wasbeurt met een A+ vaatwasser kost per wasbeurt 1,05 kWh. Het nieuwste A+++ model draait hetzelfde voor 0,836 kWh. Op jaarbasis komt dit neer op een kostprijs van respectievelijk 70 euro en 55 euro. Op 10 jaar bespaar je dus zelfs binnen de energiezuinigste categorie gemakkelijk 150 euro, ofwel 15 euro per jaar.

Totale besparing: 15 euro per jaar.

5. Kies een andere energieleverancier

Dankzij een onafhankelijke vergelijkingssite als mijnenergie.be worden het vergelijken van tarieven van energieleveranciers en het overschakelen naar een goedkoper aanbod even gemakkelijk als tomaten kopen in de supermarkt. Je neemt je energie-afrekening bij de hand, geeft je verbruik in en een seconde later verschijnt er een overzicht van alle actuele tarieven met promoties. Met een paar klikken kun je bovendien meteen overschakelen naar een goedkoper aanbod. Zo kun je bovenop je verminderde verbruik nog eens tot flinke percentages besparen dankzij de lagere prijs.

Totale besparing: door energieprijzen en leveranciers te vergelijken kan u tot 384 euro besparen* in Vlaanderen en tot 259 euro in Brussel.

Vergelijk hier alle prijzen van energieleveranciers in België

6. Yep, size matters

Hoe zuiniger een machine, hoe meer je er voor betaalt, maar die investering win je op termijn via een lagere energierekening terug. Wat meer uitgeven bij de aanschaf, is daarom meestal een slim idee, voor het milieu én voor je portemonnee.

Dit geldt zeker voor je wasmachine, droogkast, ijskast, vriezer en televisietoestel. Een wasmachine is gemiddeld verantwoordelijk voor 4 procent van je energieverbruik. De oude generaties gebruiken 40 procent meer energie dan de nieuwste modellen, die soms nog maar amper 2 euro per maand uit je energiebudget happen.

Doorslaggevend voor het verbruik van een wasmachine is niet alleen het energielabel, maar ook de trommelgrootte. Koop dus geen grotere machine dan je nodig hebt: voor een gezin tot 3 personen moet een machine met een vulcapaciteit van 7 kilo volstaan. Je was komt ook properder uit een volle trommel en de aankoopprijs van een kleiner toestel ligt lager.

Totale besparing: 40 euro per jaar.

7. Let goed op met sluipverbruik

Een euvel dat je gemiddeld 100 euro per jaar kost en dat je echt wel volledig kan bannen is het sluimerverbruik. Dit gaat vooral over elektronica als tv, computer, printer en gsm-oplader; die laat je vaak gewoon aanstaan zonder ze te gebruiken. Mispak je niet, want ook in slaapstand kosten deze apparaten energie!

Hoe je dat oplost? Simpel, kies stekkerdozen met een off-schakelaar, zo zet je alles snel aan en uit.

Totale besparing: 100 euro per jaar.

8. Op ieder potje een deksel

Je bespaart nog meer door ook achter het fornuis slim met energie om te springen. Wie steeds een deksel op de pot zet, bespaart twee derde energie. Kook je elektrisch, dan spaar je ieder jaar 35 euro uit. Kook je op gas, dan win je nog eens 13 euro. Eten bereiden op een gasfornuis is dan ook goedkoper dan op een elektrisch.

Totale besparing: 48 euro per jaar.

9. IJsvrije koelkast

Jammer, maar waar: vlijtig schoonmaken heeft ook effect op je energiefactuur. Verwijder je regelmatig het ijslaagje op de koelelementen van de ijskast, krijg je daar een bonus van 12 euro voor op je jaarafrekening. Een ijslaag van 2mm jaagt het verbruik van je koelkast immers met 10 procent de hoogte in.

Totale besparing: 12 euro per jaar.

10. Waarom geen spaardouche installeren?

Wassen moet, maar het kost ook energie: 15 procent van de energie-uitgaven van een gemiddeld gezin gaan naar warm sanitair water. Het vormt hiermee de tweede grootste uitgavepost. Een spaardouchekop reduceert het verbruik van energie en water met de helft.

Totale besparing: 150 euro jaar.

Resultaat
Een gemiddeld gezin heeft een jaarrekening van 2.000 euro. U kan in totaal 911 euro besparen door onze tips te hanteren én door van energieleverancier te veranderen (gesteld dat u van de duurste naar de goedkoopste switcht).