Betalen we automatisch een hogere energiefactuur, wanneer het frisser wordt?

Betalen we automatisch een hogere energiefactuur, wanneer het frisser wordt?
  • 07.09.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

Het begin van de weerkundige herfst ging gepaard met bijzonder fraaie temperaturen. Toch zit het frissere werk er vroeg of laat aan te komen. Maar gaat onze energiefactuur dan automatisch de hoogte in en hoe dringen we het kostenplaatje bij het vallen van de bladeren terug?

De seizoensinvloeden hebben op zich weinig tot geen impact op de energiefactuur. Aangezien de energieleveranciers jaartarieven afficheren, zijn de schommelingen doorheen het jaar al ingecalculeerd. Ze houden er dus rekening mee dat de marktprijzen zich in de zomer meestal op een lager peil bevinden dan tijdens de herfst en de winter.

Wat bij een barre herfst of winter?

Zijn bepaalde seizoenen significant kouder of warmer dan gemiddeld, dan zal dat effect in eerste instantie bij de variabele contracten doorsijpelen. De prijsaanpassingen gebeuren in dat geval meestal op maand- of kwartaalbasis. De seizoenen met het hoogste verbruik wegen bovendien het zwaarst door in de elektriciteits- en aardgasafrekening. De impact van een koude herfst is bijgevolg groter dan die van een sombere zomer. Bij een vast contract blijven de energieprijzen voor de volledige contractduur ongewijzigd. Wie een nieuw vast contract moet afsluiten, ziet de gevolgen van een barre herfst of winter mogelijk wel vertaald in de nieuwe tariefvoorwaarden.

Meer dan klimaat alleen
Toch vormt de temperatuur slechts één van de vele factoren die de totale energiefactuur bepalen. In de herfst en winter van 2018 stegen de energieprijzen bijvoorbeeld gevoelig na het stilliggen van verschillende kernreactoren in ons land. De voorbije maanden dreven onder meer de grote aardgasvraag uit Azië, onderhoudswerkzaamheden aan energie-installaties en de stijging van de CO2-prijs de marktprijzen de hoogte in. Maar een barre herfst of winter zal een prijsdaling inderdaad niet in de hand werken.

Hoe haal je de energiefactuur tijdens de herfst naar beneden?

  1. Zoek het goedkoopste energiecontract
    Door de hoge marktprijzen nemen de prijsverschillen tussen de energieleveranciers nog toe. Bij een gemiddeld stroomverbruik gaapt nu een kloof van 150 euro tussen de goedkoopste en duurste aanbieder, bij aardgas gaat het zelfs om exact 500 euro. Je gaat dus best niet blindelings in op het voorstel van contractverlenging van jouw huidige leverancier, maar vergelijkt beter actief het marktaanbod.
  2. Zet je verwarming op punt
    Een ketelonderhoud en ontluchte radiatoren resulteren mogelijk in een hogere efficiëntie en bijgevolg ook een hoger rendement op koude dagen. Ga ook eens na of de thermostaat een graadje lager mag.
  3. Omarm de herfstzon

Het loont om de warmte en het licht van de zon zo lang mogelijk te benutten. Houd je gordijnen overdag dus open en gebruik de zonnestralen als gratis energie- en lichtbron. Diezelfde zon zorgt er in combinatie met een herfstbries voor dat jouw was buiten droogt, waardoor je de droogkast nog even onaangeroerd mag laten.