Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Biedt een eigen windmolen een antwoord op de hoge energieprijzen?

Biedt een eigen windmolen een antwoord op de hoge energieprijzen?

  • |
  • 15 april 2022
  • |
  • Laatste update op 11 maart 2025

Bij het opwekken van hernieuwbare energie voor particulieren ligt de focus doorgaans uitsluitend op zonne-energie. Windmolens in eigen tuin of op het dak komen zelden ter sprake. Welke mogelijkheden bieden ze gezinnen voor hun eigen stroomvoorziening?

Wettelijke beperkingen

Een windmolen voor particulier gebruik ziet er veel minder impressionant uit dan de windturbines die je doorgaans langs de snelweg of op zee aantreft. Het plaatsen van een gelijkaardige installatie in jouw tuin is ook gewoon vanuit wettelijk perspectief niet mogelijk. Een particuliere windmolen mag in ons land wettelijk maximaal vijftien meter hoog zijn. Al te breed uitgespannen rotorwieken behoren omwille van de slagschaduw eveneens niet tot de mogelijkheden. Bovendien moet je ook rekening houden met de geluidsnormen en de ruimtelijke integratie.

“Voor particulieren bestaat het aanbod vooral uit verticale-aswindturbines”, zegt professor Lieven Vandevelde van Power-Link, het platform binnen Universiteit Gent voor energietransitieprojecten. Zoals de naam al doet vermoeden, beschikt zo’n type over een verticaal roterende as. Het leent zich vooral voor situaties waarbij er vaak veranderingen in de windrichting optreden.

Testopstelling in Zeeland

De hoogte en rotordiameter zijn van cruciaal belang voor de opbrengst voor een windturbine. Aangezien net die factoren op wettelijke en praktische limieten botsen bij particuliere installaties, blijkt het rendement veelal niet te volstaan. Dat leerde ook een testopstelling met een tiental windmolens in Zeeland, ruim tien jaar geleden, waarvan Low Tech Magazine de resultaten destijds in detail heeft geanalyseerd. Het kleinste toestel haalde een rendement van amper 73 kilowattuur (kWh) per jaar, terwijl de best presterende windturbine 2.691 kWh genereerde. Ter vergelijking: het stroomverbruik van een doorsnee gezin bedraagt gemiddeld 3.500 kWh per jaar.

Te weinig wind

De energieopbrengst viel bij de kleinere types dus tegen. Verschillende van de toen geteste windmolens zijn ook niet langer op de markt verkrijgbaar. De bolvormige Energy Ball V100, die nu nog altijd te koop is voor een richtprijs van ongeveer 3.000 euro, kan volgens de leverancier in theorie een opbrengst tot 525 kWh per jaar opleveren. Al zou de gemiddelde windsnelheid dan wel 7 meter per seconde moeten bedragen. Bij een gemiddelde windsnelheid van 4 meter per seconde – de laagste waarde die we terugvinden – valt het rendement terug naar 100 kWh. Alleen blijkt uit data van het KMI dat de wind in ons land de voorbije twintig jaar tegen gemiddeld 3,5 meter per seconde blies …

Opbrengst ‘bedroevend’

Voor de toestellen met het hoogste rendement liep het kostenplaatje destijds op tot 18.500 euro. Zetten we daar de kostprijs van ongeveer 6.000 euro tegenover voor een doorsnee zonnepaneleninstallatie, dan is de kosten-batenanalyse snel gemaakt. “De opbrengst van particuliere windmolens is meestal bedroevend”, bevestigt professor Lieven Vandevelde van Power-Link.

Het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT) berichtte vorig jaar over de sterke opmars van boerderijwindmolens in Vlaanderen. Het gaat daarbij om middelgrote installaties met een theoretische stroomproductie van 30.000 kWh. Landbouwbedrijven beschikken doorgaans over meer ruimte en minder beperkingen. “Voor landbouwbedrijven en kmo’s met een wat groter verbruik oogt het plaatje interessanter, zeker wanneer je een goede windturbine op een goede locatie combineert met PV-systemen en mogelijk ook (batterij)opslag. Dat is niet alleen gunstig voor de elektriciteitsfactuur, maar ook voor het ontlasten van het distributienet”, besluit professor Vandevelde.

 

[cta_box color=”blue”]

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

Energieleverancier Energy2Business failliet
Andere
Energieleverancier Energy2Business failliet

De ondernemingsrechtbank van Luik heeft de energieleverancier Energy2Business failliet verklaard. Energy2Business is een l…

Meer lezen
Mijnenergie.be in een nieuw jasje!
Andere
Mijnenergie.be in een nieuw jasje!

Mijnenergie.be, jouw vergelijkingsplatform voor energieprijzen, steekt in een nieuw jasje! De bedoeling van de nieuwe look? Jouw g…

2 min.
Meer lezen
Een budgetmeter verwijderen: hoe doe je dat via Fluvius, ORES of een andere DNB?
Meters
Een budgetmeter verwijderen: hoe doe je dat via Fluvius, ORES of een andere DNB?

Je woning is uitgerust met een budgetmeter voor stroom of gas, maar je hebt hem niet meer nodig. Misschien is jouw financiële situ…

8 min.
Meer lezen
CREG wil aantal variabele tariefformules terugschroeven
Andere
CREG wil aantal variabele tariefformules terugschroeven

De federale energieregulator CREG wil komaf maken met de wildgroei van variabele energietarieven. De instantie stelt voor om vanaf…

Meer lezen