Blijft u bij een verhuis uw energieleverancier beter trouw?

Blijft u bij een verhuis uw energieleverancier beter trouw?
  • 18.01.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

Als u verhuist, neemt u in principe ook uw energiecontract mee naar de nieuwe woonst. U moet wel zelf uw leverancier op de hoogte brengen van de verhuis. Maar waarom zou u niet van de gelegenheid gebruikmaken om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier?

Om een verhuis te stroomlijnen, dient u gebruik te maken van een energieovernamedocument. Beide partijen vullen er samen de laatste meterstanden in en bezorgen het ondertekend aan hun eigen energieleverancier. U kunt het energiecontract van de vorige eigenaar dus niet zomaar overnemen, maar sluit voor de woning een nieuwe verbintenis af. Dat gebeurt standaard met de energieleverancier van uw vorige woning. Het is een stap die veel kopers of huurders gemakkelijkheidshalve ondernemen.

Betaalt u niet teveel aan uw energieleverancier? Vergelijk zelf de voordeligste prijzen voor elektriciteit en aardgas aan de hand van uw verbruik.

Besparingspotentieel van 750 euro

Toch verplicht u niets om dezelfde leverancier trouw te blijven. Meer nog, vaak blijkt een leverancierswissel zelfs een forse besparing op te leveren. Om de goedkoopste op de markt te vinden, legt u de tarieven van de verschillende aanbieders naast elkaar. Dat lukt snel en handig via een prijsvergelijker. De verschillen zijn niet min. Voor elektriciteit bedraagt het verschil tussen de goedkoopste en duurste leverancier op de markt bij een doorsnee jaarverbruik (3.500 kWh) meer dan 150 euro, Voor aardgas loopt die prijsvork zelfs op tot meer dan 600 euro. Dat blijkt uit een steekproef via Mijnenergie.be op 7 januari.

Verhuis = geknipte gelegenheid

Door de voortdurende bewegingen op de energiemarkt, in het bijzonder in coronatijden, is de goedkoopste leverancier van enkele maanden geleden dat vandaag waarschijnlijk niet langer. Een verhuis vormt dus de geknipte gelegenheid om uw energiefactuur onder de loep te nemen en een besparing na te jagen. Laat ook niet na om de vorige eigenaar naar zijn jaarverbruik en factuur te vragen. Het kan een mooi doel zijn om in je eerste jaar in je nieuwe woonst onder zijn verbruikscijfer en factuurbedrag te duiken.

Stel niet uit

Om vanaf de eerste dag van uw verhuis meteen van het meest voordelige contract te genieten, gaat u best al enige tijd vooraf tot actie over. Als u uw energieleverancier niet tijdig van uw verhuis op de hoogte brengt, riskeert u bovendien zelfs een afsluiting van het elektriciteits- of aardgasnet. U mag immers geen energie verbruiken zonder contract.