Capaciteitstarief uitgesteld tot 1 juli 2022

Capaciteitstarief uitgesteld tot 1 juli 2022
  • 29.06.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

De invoering van het capaciteitstarief voor elektriciteit is uitgesteld van 1 januari 2022 naar 1 juli 2022. Dat heeft de Vlaamse energieregulator VREG beslist. Onder meer Fluvius en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir waren vragende partij.

Vandaag rekent de netbeheerder de distributienettarieven voor gezinnen en kmo’s nog volledig aan op basis van de afgenomen hoeveelheid stroom: hoe meer elektriciteit je verbruikt, hoe meer je betaalt voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Vanaf medio 2022 gebeurt die berekening voor een groot deel van de netkosten op basis van de gemiddelde maandpiek. Zo’n maandpiek is het kwartier met het hoogst verbruikte vermogen dat jouw digitale meter tijdens een maand registreert. Of met andere woorden: schakel je gedurende vijftien minuten alle energieverslindende toestellen tegelijk in, dan gaat jouw maandpiek stevig de hoogte in.

Nieuw tariefstructuur vanaf 1 juli 2022

De invoering van het capaciteitstarief was eerst voorzien voor 1 januari 2022. De VREG stelt de ingangsdatum van de nieuwe tariefstructuur voor de distributienettarieven elektriciteit nu met zes maanden uit. Dat betekent dat het capaciteitstarief op 1 juli 2022 wordt ingevoerd. Onder meer Fluvius en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir vroegen eerder al om uitstel. Uiteindelijk heeft de VREG de knoop doorgehakt op basis van een openbare raadpleging die liep van 18 maart tot 2 mei.