Capaciteitstarief voorzien voor 1 januari 2023: komt het er of komt het er niet?

Capaciteitstarief voorzien voor 1 januari 2023: komt het er of komt het er niet?
  • 16.11.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

De invoering van het capaciteitstarief is al meermaals uitgesteld. De lancering staat nu gepland voor 1 januari 2023. Maar is die datum definitief of is er nieuw uitstel mogelijk? Mijnenergie.be stak zijn licht op bij verschillende actoren.

Wat is het capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief is een nieuwe berekening voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Hoeveel je aan nettarief betaalt, hangt voor eigenaars van een digitale meter dan in grote mate af van hun verbruikspieken. Die verbruikspiek wijst op het hoogste verbruik dat je op een maand gedurende een kwartier optekent. Het gelijktijdig inschakelen van de warmtepomp en droogkast in combinatie met het opladen van de elektrische wagen leidt bijvoorbeeld tot een hogere maandpiek.

De laatste twaalf maandpieken bepalen hoeveel je aan nettarief zult betalen. Op die manier wil de Vlaamse energieregulator VREG ons aanmoedigen om ons verbruik te spreiden. Bij wie over een analoge meter beschikt, is de registratie van die verbruikspieken niet mogelijk. In dat geval geldt een vaste bijdrage. Het capaciteitstarief heeft betrekking tot ongeveer zeven procent van de totale factuur.

VREG laat geen twijfel

Na bezwaar van onder meer Fluvius, de federatie van energieleveranciers FEBEG en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA), volgde al tweemaal uitstel voor de invoering van het capaciteitstarief. Dat lijkt er nu niet opnieuw aan te komen. De VREG laat daarover geen twijfel bestaan. “Het capaciteitstarief wordt inderdaad op 1 januari ingevoerd. We gaan daar in de komende weken verder over communiceren”, klinkt het stellig bij monde van woordvoerster Leen Vandezande.

Het kabinet van minister Demir laat weten dat de finale beslissing bij de VREG ligt. De minister verduidelijkte haar ongenoegen rond het capaciteitstarief onlangs wel nog uitvoerig in het Vlaams parlement. Ze hekelt de anomalieën naar kleine gebruikers toe en vindt dat het capaciteitstarief er pas kan komen wanneer de digitale meter is uitgerold. Vandaag beschikt slechts dertig procent van de bevolking over een digitale meter, wat betekent dat zeventig procent een vaste bijdrage zal betalen. “Je zit dan met een ongelijkheid tussen twee groepen en dat kan volgens ons niet”, luidt het namens de minister.

Beroepsprocedure

Minister Demir heeft een beroepsprocedure ingesteld. Dat beroep heeft evenwel geen opschortend karakter, waardoor de bal in het kamp van de VREG ligt. VREG-woordvoerster Leen Vandezande liet in De Standaard optekenen dat de eerste zitting in de rechtszaak gepland is voor 2023, ná de invoering van het nieuwe tarief. Een eerdere studie van de Universiteit Gent wees uit dat vooral eigenaars van een tweede verblijf en kleine verbruikers een hoger nettarief zullen betalen. Grote afnemers winnen dan weer bij de invoering van het capaciteitstarief.