Capaciteitstarief zorgt voor hogere energiefactuur bij bijna een derde van de gezinnen

Capaciteitstarief zorgt voor hogere energiefactuur bij bijna een derde van de gezinnen
  • 02.02.2022
  • Laatste update: 30.11.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Het capaciteitstarief, waarbij een deel van de nettarieven berekend wordt op basis van het piekverbruik, zal de energiefactuur voor bijna één op drie huishoudens doen stijgen. Dat blijkt uit een studie van  de Universiteit Gent op vraag van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Vooral zeer kleine verbruikers, zoals tweedeverblijvers, zullen hogere netttarieven betalen. 

Uit de resulaten van de studie die verschillende nieuwsmedia via persagentschap BELGA oppikken, is de impact van het capaciteitstarief het grootst bij gezinnen met een  jaarlijks stroomverbruik dat lager ligt dan 900 kWh per jaar. Onder meer tweedeverblijvers vallen onder die noemer, aangezien zij een laag totaalverbruik optekenen, maar binnenkort netkosten betalen in functie van de verbruikspiek die ze op één maand gedurende vijftien minuten optekenen. Zelfs een verblijf van één dag kan dus volstaan om de netkosten de hoogte in te jagen. Daarnaast zien ook ongeveer 150.000 huishoudens met zonnepanelen en de gemeenschappelijke ruimtes in appartementen, waarvan de rekening bij de individuele bewoners terechtkomt, hun energiefactuur oplopen. Zij betalen bij het capaciteitstarief op jaarbasis 50 tot 100 euro meer, afhankelijk van of ze over een digitale of een analoge meter beschikken.

Uiteenlopend effect bij gemiddeld verbruik

Voor wie een verbruik heeft tussen tussen de 900 tot 2.350 kWh per jaar blijft de impact naar verwachting beperkt tot 25 à 50 euro. Ligt het jaarverbruik tussen 2.350 en 3.500 kWh, dan kan het effect zowel positief als negatief zijn. De spreiding van het piekverbruik is een bepalende factor.
Bij grotere verbruikers, zoals onder meer eigenaars van een elektrische wagen of warmtepomp, ziet het plaatje er rooskleuriger uit, met een geschatte besparing van 100 euro. Bij huishoudens met zonnepanelen en een terugdraaiende teller bepaalt de grootte van de installatie het effect. Eigenaars van kleinere installaties onder de 4 kVA mogen zich aan een stijgende jaarfactuur verwachten, bij installaties vanaf 6 kVA lijkt een daling waarschijnlijk.

Impact capaciteitstarief op ruim 20% van de energiefactuur

De elektriciteitsfactuur omvat verschillende onderdelen. Om energie tot bij je thuis of tot bij je onderneming of organisatie te krijgen, betaal je distributietarieven. Ze omvatten onder meer de zogenaamde netkosten. Dat zijn de kosten voor het aanleggen, onderhouden en beheren van de netten en het vervoer van elektriciteit. Vanaf halfweg 2022 verandert de tarifering voor een groot deel van de netkosten, met als doel de overbelasting van het stroomnet en de daarmee gepaarde kosten te vermijden. In totaal heeft die wijziging een impact op naar schatting 21% van de huidige elektriciteitsfactuur.

 

 

Wil jij ook minder betalen voor energie?
Start dan met een vergelijking op Mijnenergie.be. Wij geven je een duidelijk overzicht van de meest voordelige energieleveranciers voor je regio.
Ja, ik wil besparen