Chauffage terug inschakelen? Zo beperk je de energiekosten

Chauffage terug inschakelen? Zo beperk je de energiekosten

  • |
  • 1 oktober 2024
  • |
  • Laatste update op 21 maart 2025
  • |
  • 3 min.

’s Ochtends was het de voorbije dagen al behoorlijk fris, en dat betekent dat almaar meer mensen de centrale verwarming aanzetten. De maanden met een nulverbruik aan verwarming liggen dus helaas achter de rug. Maar hoe beperk je de impact op jouw energiefactuur? Mijnenergie.be zocht het uit.

In juli en augustus bedraagt het verbruik van gezinnen in totaal gemiddeld 3,27% van hun jaarlijkse aardgasfactuur. September en oktober zijn samen goed voor 9,84%. De cruciale maanden voor onze energiefactuur zijn dus in aantocht. Met een bovengemiddeld koele periode in september achter de rug, hebben veel gezinnen bovendien al vroeger dan anders hun verwarming aangezet.

Radiator ontluchten

Om de verwarmingskosten in het najaar te reduceren, doe je er goed aan bij het begin van de herfst de radiatoren te ontluchten. Dat is in het bijzonder het geval wanneer de chauffage traag of niet naar behoren opwarmt of borrelende geluiden produceert. Een andere stap tot een efficiënte verwarming is het nazicht van jouw verwarmingsketel. Die onderhoudsbeurt is bovendien wettelijk verplicht: centrale stooktoestellen op gas moeten tweejaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen. Voor toestellen op stookolie of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool …) geldt een verplichte jaarlijkse check-up.

Slimme thermostaat

Eenmaal de toestellen op punt gezet, komt het erop aan die efficiënt te gebruiken. De thermostaat helpt een handje. Fabrikanten pakken daarbij graag uit met een slimme thermostaat. In sommige gevallen duidt het slimme aspect louter op de mogelijkheid om de temperatuur vanop afstand te regelen, terwijl meer geavanceerde toestellen zelflerend zijn en zelfs artificiële intelligentie in de strijd werpen. Dergelijk toestel analyseert je verbruikspatronen. Op basis van die verkregen data verfijnt hij automatisch de programmatie om nog efficiënter en zuiniger te verwarmen. Met radiatorknoppen met een ingebouwde temperatuurmeter, kan je de temperatuur en tijdstippen aanpassen per kamer of zone.

Energieverbruik monitoren

Tot voor kort boden energieleveranciers contractformules aan die de levering van energie combineerden met een slimme thermostaat. Engie heeft de ondersteuning van het toestel Boxx op 1 juli evenwel beëindigd. Luminus (thermostaat Netatmo) en TotalEnergies (Nest) pakken eveneens niet langer uit met de samenwerking met leveranciers van slimme thermostaten. Een reden daarvoor is dat energieleveranciers eigen apps uitrollen om het energieverbruik nauwgezet te monitoren. Die dienstverlening is doorgaans gratis. Verkies je realtime inzichten, dan geldt er in de meeste gevallen een abonnementsprijs. Bij Luminus betaal je voor een ‘dongle’, een klein apparaatje dat jouw digitale meter uitleest, een eenmalig bedrag van 24,99 euro.

EMS

Kortere dagen en minder zon, dat betekent automatisch dat het rendement van je zonnepanelen terugvalt. Met een Energy Management System (EMS) haal je er toch nog het maximale uit. Het apparaat of de app beslist zelf wanneer het nuttig is om toestellen in te schakelen of stroom op te slaan via de warmtepompboiler, de batterij van de elektrische wagen of de thuisbatterij. Met een klassiek vast of variabel tarief en een digitale meter krik je op die manier het zelfverbruik van jouw zonnepanelen op en haal je het capaciteitstarief naar beneden. Beschik je over een dynamisch tarief, dan verbruik je tijdens de uren met het laagste tarief en injecteer je overtollige energie op het stroomnet wanneer de prijzen het hoogst liggen.

Kies het goedkoopste energietarief

Hoe kouder en korter de dagen, hoe hoger het energieverbruik en hoe groter de impact op jouw energietarief. Het begin van de herfst vormt bijgevolg het geknipte moment om jouw energiecontract onder de loep te nemen. Zowel voor elektriciteit als aardgas loopt het verschil tussen het goedkoopste en duurste tarief op tot honderden euro’s. Via een prijsvergelijker ontdek je binnen de kortste keren de laagste prijs voor jouw verbruik en hoeveel je bespaart ten opzichte van je huidige tarief.

Latifa El Manniti
AuthorLatifa El Manniti

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Rendement zonnepanelen in 2022 gemiddeld 10% hoger dan in 2021
Technologie en milieu
Rendement zonnepanelen in 2022 gemiddeld 10% hoger dan in 2021

Met bijna tweeduizend zonuren was 2022 één van de zonnigste jaren van de afgelopen decennia. En dat hebben ook onze zonnep…

3 min.
Meer lezen
Prijsplafond aardgas een maat voor niets? Londense gasbeurs omzeilt EU-restricties
Prijzen en facturen
Prijsplafond aardgas een maat voor niets? Londense gasbeurs omzeilt EU-restricties

Het prijsplafond voor aardgas geldt vanaf 15 februari. Het moet Europese gezinnen en bedrijven beschermen tegen grote prij…

Meer lezen
Aantal klachten rond energie daalt
Energiemarkt
Aantal klachten rond energie daalt

Het aantal klachten dat de federale Ombudsdienst voor Energie en de VREG registreerden daalde van 889 in het eerste kwartaal van 2…

1 min.
Meer lezen
Wekken we binnenkort stroom op met regenpanelen op onze daken?
Technologie en milieu
Wekken we binnenkort stroom op met regenpanelen op onze daken?

Komen er naast zonnepanelen binnenkort ook regenpanelen op ons dak te liggen? Misschien wel, als het van Chinese wetenscha…

Meer lezen