Concurrentiestrijd energiemarkt: consument kan profiteren

Concurrentiestrijd energiemarkt: consument kan profiteren
  • 17.12.2020
  • Laatste update: 16.04.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

We berichtten er al vaker over: een van de weinige financiële meevallers dit jaar was ongetwijfeld de besparingen die u als consument kon doen op uw energiefactuur. De concurrentiestrijd tussen de energieleveranciers speelde daarin een belangrijke rol.

De ‘perfecte storm’, zo noemde de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven FEBEG de coronacrisis eerder dit jaar. De pandemie woog niet alleen op de omzet van de energieleveranciers, ze resulteerde ook in meer aanvragen tot betalingsuitstel en een groter risico op wanbetalingen.

Daarnaast zijn er veranderingen op til voor wie in 2021 zonnepanelen wil installeren, of over een installatie van minstens vijftien jaar oud beschikt. Die klanten vallen niet langer onder het prosumententarief, maar zullen voortaan betalen voor alle energie die ze verbruiken. Daartegenover staat dat ze een vergoeding ontvangen voor de elektriciteit die ze in het net injecteren. Energieregulator VREG is ervan overtuigd dat de prosument in de toekomst innovatievere energiecontracten zal kunnen afsluiten met zijn leverancier. Het injectietarief vormt binnenkort dus een extra argument binnen de leverancierskeuze.

Bereken hier hoeveel u kan besparen bij een overstap in december.

Concurrentiestrijd

Binnen die context stellen leveranciers alles in het werk om vandaag nog marktvolume binnen te rijven. Met dalende prijzen tot gevolg. Al gaat niet elke leverancier even ver mee in de kortingrace. Waar de ene aanbieder zich profileert als een echte prijsbreker, benadrukt de andere zijn duurzame benadering – eveneens een hot topic in 2020 – of zijn extra dienstverlening.

Meer dan 900 euro verschil

Het effect van de concurrentiestrijd op uw factuur is niet min. Een Antwerps gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik (3.500 kWh) betaalt vandaag, afhankelijk van de leverancier die hij kiest, een stroomfactuur tussen de 761,28 euro en 1.044,43 euro, goed voor een verschil van maar liefst 283,15 euro. Bij de component aardgas (23.260 kWh) bedraagt de kloof zelfs 657,36 euro (goedkoopst: 636,27 euro, duurst: 1.293,63 euro). Voor wie actief deelneemt aan de energiemarkt en zelf de verschillende leveranciers vergelijkt, ligt dus een mooie besparing binnen handbereik.

Meer besparen op energie?
Maak net als duizenden andere Vlamingen een vergelijking via Mijnenergie.be en bespaar op je energiefactuur. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen