Contractverlenging energie vanaf 1 januari transparanter: wat verandert er?

Contractverlenging energie vanaf 1 januari transparanter: wat verandert er?
  • 22.12.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

Vanaf 1 januari gaat de automatische verlenging van slapende energiecontracten op de schop. Die ingreep moet voor enkele honderdduizenden Belgische gezinnen een forse besparing met zich meebrengen. Het betekent meteen ook een opsteker in tijden van exuberante energieprijzen.

Wat zijn slapende energiecontracten?


Wanneer een elektriciteits- of aardgascontract ten einde loopt, stellen de energieleveranciers hun klanten voor om het contract te verlengen of te vernieuwen. Die verlenging gebeurt nu nog vaak op basis van ‘oude’ contracttypes die niet langer voor nieuwe klanten op de markt verkrijgbaar zijn.

Waarom zijn slapende energiecontracten geen goede zaak?


Een aantal leveranciers vernieuwen de contracten tegen hetzelfde tarief als het initiële contract. De klant ging die verbintenis mogelijk aan op het moment dat de marktprijzen hoog waren. Een ander nadeel van die slapende producten is dat ze geen deel uitmaken van prijsvergelijkers, wat het voor de consument moeilijk maakt om te bepalen of zijn contract tot de duurdere, dan wel de goedkopere behoort.

Hoeveel gezinnen beschikken over een slapend energiecontract?

Een jaar geleden beschikten ongeveer 500.000 gezinnen over een energiecontract dat gelinkt is aan een slapend verlengingscontract. Het aantal slapende producten overtreft ook ruimschoots het aantal actieve producten op de energiemarkt.

Wat verandert er op 1 januari 2022?
Slapende verlengingsproducten zijn vanaf 1 januari 2022 verboden voor contracten van bepaalde duur en vanaf 1 maart 2022 voor contracten van onbepaalde duur. De leveranciers moeten hun contracten dus verlengen of vernieuwen op basis van actieve en actueel op de markt verkrijgbare contractformules. Wanneer de consument tegen de einddatum van het lopende contract niet reageert op een nieuw contractvoorstel en bijgevolg stilzwijgend verlengt, verbindt de energieleverancier er zich toe om de energielevering verder te zetten met het goedkoopste equivalente product van bepaalde duur dat hij op dat moment te koop aanbiedt.

Hoeveel bedraagt de potentiële besparing?


In een maandelijkse infografiek stelt energieregulator CREG een lijst op van de goedkoopste elektriciteitsproducten (vast en variabel) per gewest, op basis van een gemiddeld verbruik (3.500 kWh elektriciteit en 23.260 kWh aardgas). In november bedroeg het verschil tussen het goedkoopste en het duurste stroomcontract ruim 480 euro, voor aardgas liep de kloof zelfs op tot bijna 1.200 euro.

Hoe weet je of het nieuwe contractvoorstel van je leverancier ook het goedkoopste op de markt is?

Jouw energieleverancier vermeldt op zijn voorstel tot contractverlenging de tarieven per kilowattuur. Die kan je via een prijsvergelijker eenvoudig aftoetsen met het marktaanbod. Aangezien ook bij de actieve – en vandaag voor nieuwe klanten aangeboden – contracten een prijskloof van enkele honderden euro’s tussen de goedkoopste en duurste tarieven bedraagt, kun je door zelf actief te vergelijken de impact van de prijzenexplosie op de energiemarkten nog enigszins beperken.

 

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen