CREG voorstander van tijdelijke invoering opzegvergoeding voor vaste contracten

CREG voorstander van tijdelijke invoering opzegvergoeding voor vaste contracten
  • 28.03.2022
  • Kurt Deman
  • 1 min

Het aanbod energiecontracten met vaste tarieven is vandaag bijzonder schaars. Om leveranciers te stimuleren om die weer in te voeren en hen minder bloot te stellen aan de daaraan gekoppelde risico’s, ziet de federale energieregulator CREG  heil in de invoering van een opzegvergoeding. Wie dan vroegtijdig zijn contract stopzet, zou dus een compensatie moeten betalen.

Iedereen kan vandaag een lopend contract op ieder moment opzeggen, mits het respecteren van een opzegtermijn van vier weken, maar wel zonder opzegvergoeding. Zeker bij contracten met vaste prijzen kan dat volgens de CREG vandaag problematische gevolgen opleveren voor de leverancier in kwestie. Hij blijft immers achter met de geëngageerde volumes voor 1 tot 3 jaar, die bij lagere prijzen quasi onverkoopbaar zijn. Het gevolg is dat leveranciers verliezen boeken en zelfs failliet gaan.

De CREG schaart zich daarom achter het idee van een opzegvergoeding voor wie een vast contract vroegtijdig stopzet. De energiewaakhond hoopt de leveranciers daarmee beter te beschermen en ervoor te zorgen dat de consument opnieuw toegang krijgt tot vaste tariefformules. Tien jaar nadat ze werd afgeschaft, komt de verbrekingsvergoeding dus opnieuw in beeld.