Curatoren Vlaamse Energieleverancier doen beroep op DATS 24: hoe verhouden de tarieven zich ten opzichte van de andere leveranciers?

Curatoren Vlaamse Energieleverancier doen beroep op DATS 24: hoe verhouden de tarieven zich ten opzichte van de andere leveranciers?
  • 16.12.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

De curatoren van de failliete Vlaamse Energieleverancier hebben DATS 24 onder de arm genomen om de gedupeerden te informeren en hen op weg te helpen richting een nieuw energiecontract. Naast het organiseren van online informatiesessies prijst DATS 24 zich meteen ook aan als hun mogelijke nieuwe leverancier. Maar profileert DATS 24 zich net als moederbedrijf Colruyt Group als een prijsbreker?

Voor de voormalige klanten van de Vlaamse Energieleverancier treedt netbeheerder Fluvius automatisch op als noodleverancier. Dat gebeurt wel aan een duurder tarief en is bovendien van tijdelijke aard. Als consument zoekt u dus best meteen een andere leverancier op de commerciële markt. Bovendien hopen ook de curatoren van de Vlaamse Energieleverancier zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor de vele tienduizenden gedupeerden. Om de vraag naar informatie op te vangen, schakelen de curatoren nu DATS 24 in. De energiepoot van Colruyt Group organiseert niet enkel infosessies, maar werpt zich ook de strijd als nieuwe leverancier voor de voormalige Vlaamse Leverancier-klanten.

Niet de goedkoopste tarieven

We gingen via de prijsvergelijker van Mijnenergie.be na hoe de prijzen van DATS 24  zich situeren ten opzichte van de andere energieleveranciers. In tegenstelling tot prijszetting van de warenhuisketen Colruyt blijken de tarieven van DATS 24 niet tot de goedkoopste op de markt te behoren. Meer nog, zowel voor elektriciteit als aardgas komen tal van andere leveranciers voordeliger uit de bus. Voor elektriciteit biedt zelfs de noodleverancier een gunstiger tarief. Al geldt een belangrijke nuance: de indexering van de variabele tarieven van DATS 24 gebeurt op basis van de vorige kalendermaand, terwijl verschillende concurrenten indexeren op kwartaalbasis. De hoge marktprijzen zijn bijgevolg nog niet volledig in hun geafficheerde tarieven doorgesijpeld.

Voor de volledigheid: je bent als voormalig klant van de Vlaamse Energieleverancier niet verplicht om een contract bij DATS 24 af te sluiten, maar kunt jouw nieuwe leverancier vrij kiezen.