Dankzij deze ingrepen geef je minder uit aan energie

Dankzij deze ingrepen geef je minder uit aan energie
  • 08.05.2023
  • Kurt Deman
  • 4 min

Wie recent zijn energiefactuur ontving, stelde vast hoe elektriciteit en aardgas meer dan ooit een flinke hap uit het gezinsbudget nemen. Gelukkig bestaat er een breed scala van ingrepen om jouw energiekosten te drukken. Van isolatie, over hernieuwbare energie, tot energieopslag … Mijnduurzamewoning.be bundelt verschillende oplossingen die je een mooie winst opleveren.

Isolatie


In een slecht geïsoleerde woning ontsnapt tot de helft van de warmte via de muren, het dak of de ramen. Met goede isolatie bespaar je veel geld. Je houdt de warmte langer vast in jouw woning en hebt dus minder energie nodig om te verwarmen. Door kou en tocht in de winter te weren, draag je bovendien bij aan het wooncomfort. Mooi meegenomen: in de zomer dringt de warmte de woning  minder snel binnen.  

Spouwmuurisolatie


Spouwmuurisolatie is een snelle, gemakkelijke en budgetvriendelijke manier om je woning te isoleren. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur met daartussen een lege ruimte met lucht, de spouw. Door middel van spouwmuurisolatie vul je die lege spouw op met isolatiemateriaal. De binnenmuren houden hun warmte langer vast, met een aangenamer klimaat en lagere energiefactuur als resultaat.

De Nederlandse consumentenvoorlichtingssite Milieu Centraal raamt de jaarlijkse energiebesparing voor een rijwoning op 1.847 kWh en voor een vrijstaande woning op 6.156 kWh. Bij de huidige mediaanprijs via Mijnenergie.be van 9,24 eurocent per kilowattuur betaal je bijgevolg jaarlijks respectievelijk 171 euro en 569 euro minder aan verwarmingskosten.

Dak- en zoldervloerisolatie

Er ontsnapt in de meeste woningen veel warmte langs het dak. Om dat te voorkomen zijn er twee mogelijkheden: dakisolatie en zoldervloerinstallatie. Dakisolatie is sinds 1 januari 2015 verplicht voor alle woningen in Vlaanderen, of het nu gaat om een eengezinswoning, een appartement of een studio. Maar uiteraard is dakisolatie ook vanuit financieel standpunt een verstandige keuze. Niet-geïsoleerde huizen verliezen immers naar schatting ongeveer 35% van hun warmte via het dak.

Milieu Centraal becijferde het besparingspotentieel van dakisolatie. Bij een rijwoning bedraagt dat 379 euro per jaar, bij een vrijstaande woning 664 euro.

Fungeert de zolder vooral als opslagruimte, dan haal je ook veel winst uit zoldervloerisolatie. Op die manier voorkom je dat de warmte van de onderliggende verdieping naar de zolderkamers stijgt en hoef je minder vierkante meters te isoleren. Eén van de populairste isolatiematerialen is milieuvriendelijke glaswol. Dat isoleert zowel thermisch als akoestisch en heeft vochtwerende en dampdoorlatende eigenschappen.

Hoogrendementsglas

Bij een energiezuinige renovatie van jouw woning besteed je best ook aandacht aan de ramen. Hoogrendementsglas isoleert vijf keer beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Het resultaat: minder stookkosten en een hoger comfort in zomer en winter.

Energie opwekken via zonnepanelen

Isolatie zorgt ervoor dat de energiebehoefte van jouw woning afneemt. Om de kosten voor de energie die je wel nog nodig hebt tot het minimum terug te dringen, doe je best een beroep op hernieuwbare energie. Zonnepanelen bieden daarop het geknipte antwoord. Wie nog over een terugdraaiende teller beschikt, zorgt ervoor dat de zonne-energie de energiebehoefte van het gezin volledig tegemoet komt. Bij gezinnen met een digitale meter en gescheiden verbruik en injectie, is alle energie gratis die je verbruikt op het moment dat je zonnepanelen die opwekken. Voor de resterende opgewekte energie betaalt jouw energieleverancier een injectievergoeding.

De terugverdientijd bedroeg volgens Dirk Van Evercooren van sectorfederatie ODE in maart gemiddeld ongeveer vijf jaar. Dat betekent dat je met alle opgewekte energie vanaf het zesde jaar zuivere winst boekt.

Ontdek hier waarom al 507 gezinnen kozen voor zonnepanelen via Mijnduurzamewoning.be

Energie opslaan via thuisbatterij

Met een thuisbatterij benut je de energie van jouw zonnepanelen maximaal. De thuisbatterij slaat de energie overdag op, om die terug af te geven wanneer jouw energiebehoefte daarom vraagt. Je bent dus minder afhankelijk van jouw energieleverancier en slaagt erin jouw zelfconsumptie op te krikken. Een thuisbatterij laat je bovendien toe om je verbruikspieken beter te spreiden en op die manier het capaciteitstarief te reduceren.

Energiezuinige en duurzame verwarming

Binnen een duurzaam energiesysteem is een belangrijke rol weggelegd voor de warmtepomp. Een gemiddelde warmtepomp produceert 3 tot 5 keer meer energie dan ze verbruikt, waardoor je dus veel efficiënter verwarmt ten opzichte van een klassieke installatie op gas of stookolie. Om de kosten voor sanitair water te reduceren, kies je met een zonneboiler of warmtepompboiler voor een ideaal alternatief voor de gasboiler.

Bonustip: Kies het voordeligste energiecontract

Tot slot nog een gouden tip, die je gewoon vanuit jouw luie zetel kunt uitvoeren. Door de verschillende energietarieven met elkaar te vergelijken, kan je al snel enkele honderden euro’s besparen.

Maak je woning op een voordelige manier energiezuinig dankzij de oplossingen van Mijnduurzamewoning.be!
Mijnduurzamewoning.be is een initiatief van energiesite Mijnenergie.be en Livios.be. Beide partners bundelen de krachten om voordelige offertes te bekomen bij kwalitatieve en betrouwbare leveranciers op het vlak van spouwmuurisolatie, dakisolatie, zoldervloerisolatie, zonnepanelen en thuisbatterijen.