De btw-verlaging voor elektriciteit in de praktijk: zo wordt ze verrekend

De btw-verlaging voor elektriciteit in de praktijk: zo wordt ze verrekend
  • 11.02.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Zal ik de btw-verlaging meteen merken op mijn voorschotfactuur voor maart?

Volgens de energieleverancier was het praktisch niet mogelijk om de btw-verlaging technisch en administratief in orde te brengen voor de voorschotfactuur van maart. Je zult dus nog een btw-tarief van 21% aangerekend krijgen, maar het btw-tarief van 6% wordt wel verrekend in de slotfactuur. Wat je voor je voorschotfactuur van maart te veel aan btw betaalde, recupereer je dus achteraf.

Vindt de btw-verlaging wel al plaats op de voorschotfacturen van april tot en met juni?

Voor de andere drie maanden waarin de btw-verlaging geldt, gebeurt de verrekening wel al vanaf de voorschotfactuur.

Hoe verrekent mijn energieleverancier de btw-verlaging op de jaarfactuur?


Uw energieleverancier neemt verbruiksprofielen als uitgangspunt. Degelijke verbruiksprofielen verwijzen naar hoe een doorsnee huishouden zijn verbruik doorheen het jaar spreidt. De lagere btw van maart tot en met juni zal dus niet toegepast worden op exact één derde van uw totale jaarfactuur, maar op het aandeel dat die maanden bij een doorsnee gezin binnen de jaarfactuur vertegenwoordigen.

Verschilt de aanrekening van de lagere btw bij een analoge of een digitale meter?

Nee, uw energieleverancier zal in beide gevallen uw maandelijkse reële verbruik niet uitlezen. Dat zou bij een analoge meter sowieso technisch niet haalbaar zijn. De verbruiksprofielen vormen dus het uitgangspunt. Klanten met een digitale meter hebben wel al de mogelijkheid om te kiezen voor een maandelijkse afrekening van hun verbruik, zo stelt de federatie voor energieleveranciers, FEBEG. Bij wie dat het geval is, kan de energieleverancier de btw wel exact verrekenen op wat u ook effectief in de maanden maart tot en met juni verbruikt.

Wat als u een hoge of te lage voorschotfactuur betaalt in de maanden maart, april, mei en juni?

Blijkt uit de eindfactuur dat u aan het einde van het jaar te hoge of te lage voorschotten betaalde in verhouding tot uw reële verbruikskosten, dan zal de afrekening van de btw voor de maanden maart tot en met juni eveneens bijgesteld worden. Dat gebeurt op basis van het aandeel dat die maanden volgens de verbruiksprofielen binnen de totale jaarfactuur vertegenwoordigen.

Wat wanneer u tussen maart en juli een nieuw energiecontract afsluit?

Een klant die een tellerstandopname heeft op bijvoorbeeld 15 maart, zal op de eindafrekening van zijn huidige contract 15 dagen verrekend zien aan 6 procent btw. Bij de eindafrekening van zijn nieuwe contract zal dat geval zijn voor de periode van 16 maart tot 30 juni.

Wanneer ontvang ik de verwarmingspremie van 100 euro?

Premier Alexander De Croo maakte zich begin februari sterk dat de verwarmingspremie van 100 euro binnen twee maanden verrekend wordt aan de klanten. De som van 100 euro wordt verrekend met de voorschotfactuur.

 

Wist je dat je flink kan besparen op energie?
Dat doe je door regelmatig energieleveranciers met elkaar te vergelijken via Mijnenergie.be. Besparen op je energiefactuur begint door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen