Dit heeft de regering beslist: btw-verlaging op aardgas, verlenging lagere btw op stroom en sociaal tarief

Dit heeft de regering beslist: btw-verlaging op aardgas, verlenging lagere btw op stroom en sociaal tarief
 • 15.03.2022
 • Kurt Deman
 • 2 min

De federale regering heeft diverse maatregelen aangekondigd om de impact van de hoge energieprijzen voor de consument te beperken. Het verlaagt de btw voor aardgas tijdelijk naar 6% en verlengt de btw-verlaging voor elektriciteit. Ook het uitgebreide sociaal tarief blijft tot eind september van toepassing.

 • Tijdelijke btw-verlaging aardgas van 21% naar 6%
  Net zoals dat al bij elektriciteit het geval was, verlaagt de btw voor aardgas van 21% naar 6%. De btw-verlaging start in april en eindigt op 30 september, met een evaluatie halfweg september. Het gaat dus om de maanden met de laagste verwarmingsnood en bijgevolg de laagste aardgaskosten. Een eventuele verlenging in het najaar zal afhangen van de actuele marktprijzen. Als die prijzen tegen dan gezakt zijn, zal een deel van het btw-voordeel teniet worden gedaan door hogere accijnzen.
 • Verlenging btw-verlaging elektriciteit
  De btw op elektriciteit was al van begin maart verlaagd, met een voorziene einddatum van 30 juni. Die periode heeft de federale regering nu verlengd tot 30 september, met eveneens een evaluatie halfweg september.
 • Verlenging uitgebreide sociaal tarief
  Na een eerdere verlenging van de uitbreiding van het sociaal tarief, wordt de periode nogmaals verlengd tot eind september. Er volgt opnieuw een evaluatie halfweg september.

 

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen