Digitale meter slim? Toch niet helemaal

Digitale meter slim? Toch niet helemaal
  • 15.05.2019
  • Kurt Deman
  • 3 min

De Vlaamse overheid omschrijft de digitale elektriciteits- en aardgasmeter graag als een slimme meter. Maar is die nieuwste generatie digitale meters wel zo slim?

Vanaf 1 juli 2019 installeert distributienetbeheerder Fluvius (het voormalige Eandis en Infrax) de eerste digitale elektriciteits- en aardgasmeters. Dat gebeurt eerst bij nieuwbouwwoningen, grondige energetische renovaties, nieuwe klanten voor een budgetmeter en nieuwe eigenaars van zonnepanelen.

Tip: Energieleveranciers vergelijken? Bekijk hier de beste tarieven.

Wat is een digitale meter?

De digitale meter vervangt de klassieke analoge meter die nu in nagenoeg elke woning aanwezig is. Het grote verschil tussen beide is dat een digitale meter digitaal kan communiceren. Hij stuurt uw meterstanden bijvoorbeeld rechtstreeks door naar de netbeheerder, waardoor de manuele meteropname tot het verleden behoort. Aangezien de registratie automatisch gebeurt, verlaagt de kans op fraude en sluiten voorschotfacturen dichter aan bij het actuele verbruik. Daarnaast schakelt u sneller en eenvoudiger over tussen een enkelvoudig en meervoudig tarief.

Lees ook: Digitale meter: zijn eigenaars van zonnepanelen terecht bang?

Slimme meter = niet zo slim

De digitale meter moet door een groter inzicht in uw verbruiksgewoontes resulteren in een slimmer (lees: zuiniger) energieverbruik. De Vlaamse energieregulator VREG voorspelde enkele jaren geleden een energiebesparing van gemiddeld 2,6 procent voor elektriciteit en 1 procent voor gas. Een cruciale rol in dat verhaal is weggelegd voor het centrale datasysteem. Die software zou in real time over de marktprijs voor stroom kunnen communiceren. U leert dan wanneer er sprake is van een stroomoverschot en op welk tijdstip u uw was- of vaatwasmachine voor het meest gunstige energietarief aan het werk zet. Kink in de kabel: de uitrol van dat centrale dataplatform verloopt niet bepaald volgens plan en lijkt er nog niet meteen aan te komen…

Commerciële alternatieven

Een alternatieve oplossing bestaat er dan in om de digitale meter te combineren met extra apps en een slimme thermostaat. Die toepassingen brengen de gebruiker op de hoogte van sluimerverbruik of passen bijvoorbeeld de verwarming automatisch aan. Verschillende energieleveranciers schuiven een oplossing naar voren. Voor de Nest Learning Thermostat, aanbevolen door Lampiris, betaalt u online 249 euro. ENGIE biedt zijn slimme thermostaat Boxx aan als onderdeel van UP, een energietotaalpakket met vaste energieprijs voor vier jaar. Wie het abonnement vroegtijdig stopzet, betaalt dan wel de restwaarde van de slimme thermostaat. Dat maakt u dus enigszins afhankelijk van uw energieleverancier.

Besparen zonder investering

Moet u nu de komst van de digitale meter afwachten om al te besparen op uw energieverbruik en dus -factuur? Natuurlijk niet. Er zijn massa’s tips waarmee u dat vandaag al kan doen. Door uw thermostaat één of meer graden te verlagen, kunt u al fors besparen. Het is ook slim om minstens jaarlijks eens na te gaan of u wel nog bij de juiste leverancier zit. Online ontdekt u snel welke leverancier de meest gunstige voorwaarden biedt voor uw specifiek verbruik. Overstappen tussen leveranciers is tegenwoordig ook gewoon gratis – dat moet van de wet – en kan al na een termijn van één maand.

Conclusie

Om de digitale meter nu al echt ‘slim’ te maken, lijkt het er sterk op dat u in eerste instantie een beroep moet doen op de toepassingen van commerciële spelers. Daar hangt uiteraard ook prijskaartjes aan vast. Door zelf rationeel met uw energie om te springen en uw energiefactuur regelmatig met het marktaanbod af te toetsen, kunt u ook zonder extra kosten heel veel besparen.

Tip: Vergelijk hier de voordeligste prijzen van gas- en elektriciteitsleveranciers.