Digitale meter: zijn eigenaars van zonnepanelen terecht bang?

Digitale meter: zijn eigenaars van zonnepanelen terecht bang?
  • 26.03.2019
  • Kurt Deman
  • 2 min

Weinig mensen zitten te wachten op de komst van de digitale elektriciteitsmeter. Vooral de eigenaars van zonnepanelen hebben de nodige zorgen. Toch kan u een maximaal rendement halen uit uw zonnepanelen, maar dan moet u wel uw verbruiksgewoontes aanpassen. We leggen uit hoe u dit kan doen en hoe u in afwachting al stevig kan besparen.

Het huidige systeem

Eigenaars van zonnepanelen beschikken vandaag over een terugdraaiende teller. De distributienetbeheerder kan er niet uit afleiden hoeveel elektriciteit u opwekt en hoeveel u van het distributienet afneemt. Staat de teller bij de jaarfactuur op nul, dan betaalt u geen netkosten. Uiteindelijk zijn het de consumenten zonder zonnepanelen die de kosten dan dragen. De overheid voerde in 2015 het prosumententarief in, om de eigenaars van zonnepanelen toch te laten betalen voor de diensten van de distributienetbeheerder.

TIP: Zoek zelf naar het voordeligste energietarief. Vergelijk hier de tarieven van gas- en elektriciteitsleveranciers.

Het toekomstige systeem

Bij de digitale meter verloopt de afname en de injectie van de stroom gescheiden. De distributienetbeheerder kan nu wel nagaan hoeveel stroom eigenaars van zonnepanelen van het net halen. Op die afname geldt het distributienettarief, ook al compenseert u die afname door op een ander moment energie op te wekken. Het prosumententarief zou logischerwijze wegvallen.

Lees ook: We krijgen een digitale energiemeter en er hangt een prijskaartje aan.

De gevolgen

Het goede nieuws is dat het niveau van zelfconsumptie niet erg groot hoeft te zijn om minder te betalen dan met het prosumententarief het geval was. Een eigen verbruik van 25 tot 35 procent zou moeten volstaan. Meer dan 27.000 Vlamingen gingen het effect na via de online simulator van energieregulator VREG (vreg test). 60 procent van de eigenaars van zonnepanelen zou minder betalen met een digitale meter ten opzichte van het prosumententarief. Van de 40 procent die meer betaalt, blijven de gevolgen hoofdzakelijk beperkt tot enkele euro’s per maand.

Debat nog gaande

De enige zekerheid is momenteel dat nog niks helemaal vaststaat. De streefdatum van 1 juli lijkt almaar moeilijker haalbaar. Over de concrete regeling voor de eigenaars van zonnepanelen heerst nog altijd onduidelijkheid in politieke hoek. Het is raadzaam om in afwachting na te gaan hoe u nu maximaal bespaart. Dat kan door uw energietarieven te vergelijken met het meest voordelige aanbod op de markt.

TIP: Zoek hier het voordeligste energietarief voor jouw woning.