Digitale meter: zijn eigenaars van zonnepanelen terecht bang?

Digitale meter: zijn eigenaars van zonnepanelen terecht bang?
  • 26.03.2019
  • Laatste update: 05.01.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Weinig mensen zitten te wachten op de komst van de digitale elektriciteitsmeter. Vooral de eigenaars van zonnepanelen hebben de nodige zorgen. Toch kan je een maximaal rendement halen uit je zonnepanelen, maar dan moet je wel je verbruiksgewoontes aanpassen. We leggen uit hoe je dit kan doen en hoe je in afwachting al stevig kan besparen.

Het huidige systeem

Eigenaars van zonnepanelen beschikken vandaag over een terugdraaiende teller. De distributienetbeheerder kan er niet uit afleiden hoeveel elektriciteit je opwekt en hoeveel je van het distributienet afneemt. Staat de teller bij de jaarfactuur op nul, dan betaal je geen netkosten. Uiteindelijk zijn het de consumenten zonder zonnepanelen die de kosten dan dragen. De overheid voerde in 2015 het prosumententarief in, om de eigenaars van zonnepanelen toch te laten betalen voor de diensten van de distributienetbeheerder.

TIP: Zoek zelf naar het voordeligste energietarief. Vergelijk hier de tarieven van gas- en elektriciteitsleveranciers.

Het toekomstige systeem

Bij de digitale meter verloopt de afname en de injectie van de stroom gescheiden. De distributienetbeheerder kan nu wel nagaan hoeveel stroom eigenaars van zonnepanelen van het net halen. Op die afname geldt het distributienettarief, ook al compenseer je die afname door op een ander moment energie op te wekken. Het prosumententarief zou logischerwijze wegvallen.

Lees ook: We krijgen een digitale energiemeter en er hangt een prijskaartje aan.

De gevolgen

Het goede nieuws is dat het niveau van zelfconsumptie niet erg groot hoeft te zijn om minder te betalen dan met het prosumententarief het geval was. Een eigen verbruik van 25 tot 35 procent zou moeten volstaan. Meer dan 27.000 Vlamingen gingen het effect na via de online simulator van energieregulator VREG (vreg test). 60 procent van de eigenaars van zonnepanelen zou minder betalen met een digitale meter ten opzichte van het prosumententarief. Van de 40 procent die meer betaalt, blijven de gevolgen hoofdzakelijk beperkt tot enkele euro’s per maand.

Debat nog gaande

De enige zekerheid is momenteel dat nog niks helemaal vaststaat. De streefdatum van 1 juli lijkt almaar moeilijker haalbaar. Over de concrete regeling voor de eigenaars van zonnepanelen heerst nog altijd onduidelijkheid in politieke hoek. Het is raadzaam om in afwachting na te gaan hoe je nu maximaal bespaart. Dat kan door je energietarieven te vergelijken met het meest voordelige aanbod op de markt.

TIP: Zoek hier het voordeligste energietarief voor jouw woning.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen