Dynamische energiecontracten: nuttig of niet?

Dynamische energiecontracten: nuttig of niet?
  • 10.01.2022
  • Kurt Deman
  • 4 min

Engie lanceerde vorig jaar als eerste energieleverancier op de Belgische markt een dynamisch energiecontract. Bij die formule hangt hoeveel je betaalt af van de prijzen op de Belgische energiebeurzen. De prijs varieert van uur tot uur, waarbij het zaak is om je verbruik actief af te stemmen op periodes met lage prijzen. Hoewel de formule vooralsnog geen succes kent, beschouwt professor Ronnie Belmans (EnergyVille/KU Leuven) ze als de toekomst.

Tot voor kort kon je als consument enkel kiezen tussen vaste en variabele contracten. Sinds vorige lente biedt Engie ook een dynamisch energiecontract aan. De energieprijs die je betaalt, hangt af van de beurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien. Je energieleverancier rekent de elektriciteitsafname dus af tegen de prijs van dat uur. Is de uurprijs hoogt, dan betaal je meer voor de energie die je verbruikt.

Verbruik aansturen


Om voordeel uit zo’n formule te halen, komt het erop aan van een deel van je verbruik te verschuiven naar de momenten met een voordelige prijs. Dat is bijvoorbeeld het geval tussen middernacht en zes uur ’s ochtends en overdag tussen 13 en 17 uur. Engie publiceert dagelijks de uurtarieven voor de volgende dag op zijn website. Volgens professor Ronnie Belmans (EnergyVille/KU Leuven) kan de aansturing van het verbruik nu al op verschillende manieren gebeuren. “Ik denk daarbij onder meer aan het gebruik van slimme waterpompen en het automatisch afstemmen van de laadsessies van de elektrische wagen op de energieprijzen.”

Hoeveel je exact betaalt met een dynamisch energiecontract hangt dus sterk af van je eigen verbruiksgewoontes. Engie ziet vooral een voordeel voor gezinnen met een groot energieverbruik en met toestellen die je vlot kunt aansturen. Wie over een elektrische wagen beschikt en jaarlijks ongeveer 7.000 kWh verbruikt, bespaart volgens de energieleverancier gemiddeld 15% met een dynamisch tarief ten opzichte van een vast tarief.

Belang digitale meter

Om gebruik te maken van een dynamisch tarief moet je over een digitale meter beschikken. En net daar wringt volgens de professor het schoentje. “De overheid heeft vorig jaar na het arrest van het Grondwettelijk Hof rond de beëindiging van de terugdraaiende teller beslist om de uitrol van de digitale meter bij eigenaars van zonnepanelen uit te stellen. Dat terwijl een dynamisch energiecontract net perfect samengaat met zonnepanelen.” De combinatie van zonnepanelen met energieopslag met een thuisbatterij maakt het daarbij mogelijk om de opgewekte en opgeslagen energie te verbruiken op momenten van hoge marktprijzen.

Hoewel de uitrol van de digitale meter voor prosumenten is uitgesteld, kun je die wel zelf aanvragen bij Fluvius. De plaatsing is in dat geval niet gratis: er geldt een tarief van 88 euro, nieuwe meterkast exclusief.

Dynamisch energiecontract en capaciteitstarief

Een dynamisch energiecontract draagt bij tot een betere spreiding van het energieverbruik en speelt op die manier in de kaart van een duurzame energietransitie. Het is volgens de professor ook zeer complementair met het capaciteitstarief dat Vlaanderen vanaf juli 2022 invoert. “De berekening van een deel van de nettarieven, goed voor ongeveer achttien procent van de energiefactuur, gebeurt vanaf dan op basis van het piekverbruik. Het kwartier met het hoogste verbruik bepaalt de netkosten voor die maand. Je bent dus gebaat bij een spreiding van het energieverbruik. Een dynamisch energiecontract draagt daartoe bij.”

Professor Belmans verwacht dat het capaciteitstarief en de verdere uitrol van de digitale meter ook andere energieleveranciers ertoe aanzetten om een dynamisch energietarief te lanceren. “De huidige woelige tijden op de energiemarkten vormen niet meteen het ideale scenario voor nieuwe initiatieven, maar ik verwacht dat er binnenkort meer spelers hun wagonnetje aanhaken. Het dynamische energiecontract beschouw ik als de toekomst voor de energiemarkt.” Engie liet optekenen dat er vandaag slechts een tiental klanten gebruik maken van een dynamisch energiecontract.