Eerste offertestops bij zonnepaneleninstallateurs: haal je de premiedeadline nog?

Eerste offertestops bij zonnepaneleninstallateurs: haal je de premiedeadline nog?
  • 04.07.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Engie kondigt aan dat het omwille van de lange levertijden tijdelijk een offertestop voor zonnepanelen inlast. Bovendien blijkt het orderboekje ook bij andere installateurs voor de rest van het jaar volgeboekt. Neem daarbij een vertraagde aanvraagprocedure en het wordt dringen om nog van de huidige hogere subsidies te genieten.

Van kleine vertraging tot offertestop

Engie meldt op zijn website dat de geopolitieke situatie, de sterke vraag en de problemen aan de aanbodzijde het heel moeilijk maken om binnen een redelijke termijn zonnepanelen te leveren. Het is een probleem waar volgens de energiereus alle installateurs mee kampen. Dirk Van Evercooren, directeur van ODE, die de sector van de groene energie vertegenwoordigt, verwijst ook naar de sterke prijsstijgingen en de moeilijkheden om technisch geschoolde profielen aan te trekken. Hij geeft wel aan dat de gevolgen niet bij elke installateur even groot zijn.

De offertestop bij Engie vormt dus geen gemeengoed. “Bij sommige installateurs geldt slechts een lichte vertraging. Ze hanteren nu een levertijd van twaalf tot dertien weken, waar die doorgaans beperkt blijft tot tien weken. Allicht hebben die bedrijven voldoende materiaal en mensen voorzien. Van andere installateurs hoor ik dan weer dat het orderboekje voor dit jaar al volgeboekt is.”

Wat zijn de gevolgen?

Wie zonnepanelen bestelt, hoopt natuurlijk zo snel mogelijk zijn verbruiksfactuur te reduceren en zijn ‘overtollige’ stroom te verkopen. Bovendien voedt het nakende dalende premiebedrag die urgentie. Vandaag bedraagt de premie maximaal 1.500 euro, maar vanaf 1 januari 2023 loopt die terug tot 750 euro. De datum van indiensttreding van de zonnepanelen bepaalt het premiebedrag en de premievoorwaarden. En daar wringt eveneens het schoentje, aangezien na de installatie nog de keurder moet langskomen en ook nog de plaatsing van de digitale meter volgt. Enkel dan kan je de administratieve procedure voor een premieaanvraag starten.

Wie nog aanspraak wil maken op de hogere premie, vraagt zijn installateur dus best om een inschatting van de plaatsingsdatum. Om de deadline van 1 januari 2023 te halen en ook de andere formaliteiten rond te krijgen, reken je best de nodige marge in.

Vertraging bij premieaanvraag

Uit onderzoek van Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) blijkt dat de gemiddelde wachttijd tussen de aanvraag en de toekenning van een subsidiedossier in 2021 118 dagen bedroeg. Wie de beoogde deadline haalt, zal dus sowieso nog een tijdje op zijn centen moeten wachten.

Dirk Van Evercooren beschouwt zonnepanelen ook bij een gehalveerde premie nog altijd als een lucratieve investering. “Het is natuurlijk zeer jammer dat mensen mogelijk een hogere premie mislopen, maar die premie vormt eigenlijk maar de kers op de taart. De installatie van zonnepanelen geldt sowieso als een bijzonder interessante investering, zelfs bij afwezigheid van die ondersteuning.”