Elektriciteitsfactuur op één jaar met 55% gestegen, aardgas 185% duurder

Elektriciteitsfactuur op één jaar met 55% gestegen, aardgas 185% duurder
  • 13.01.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

De voorbije maanden stegen de energieprijzen naar ongekende hoogtes. Wie een nieuw contract afsluit, betaalt ten opzichte van een jaar geleden gemiddeld ruim de helft meer voor elektriciteit en bijna het drievoudige voor aardgas. Bovendien stijgen de energieprijzen in januari nog verder door. Dat blijkt uit een analyse van Mijnenergie.be op basis van de data van energieregulator CREG.

De heropleving van de economische activiteit na verschillende lockdowns, een grote energievraag vanuit Azië, dure CO2-emissierechten en een wispelturige houding van president Poetin rond de gasaanvoer vanuit Rusland. Dat is de explosieve cocktail die de energiemarkten al sinds de zomer onder druk zet en waar de consument de rekening voor betaalt.

Stroom: +501 euro, aardgas: +1.726 euro

Federale energieregulator CREG bundelt de gemiddelde energieprijzen in een maandelijkse boordtabel. Daaruit blijkt dat een Vlaams gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh in december 2020 een jaartarief van 915,66 euro betaalde voor zijn elektriciteit. Dat tarief kende een lichte stijging in het voorjaar, goed voor een tarief van 950,29 euro in juni. Vanaf september tekende zich een ware prijzenhausse af, die in december 2021 resulteerde in een jaartarief van 1.417,14 euro. De consument moet bij het afsluiten van een nieuw contract dus ruim 500 euro meer neertellen dan een jaar eerder (+54,77%).

Voor aardgas oogt het plaatje nog spectaculairder. De jaarlijkse factuur steeg bij een gemiddeld verbruik (23.260 kWh) van 932,34 euro in december 2020 naar 2.658,82 euro een jaar later. Dat betekent dat gezinnen ruim 1.700 euro extra moeten ophoesten (+185,18%).

Elektriciteit Aardgas
December 2020 915,66 euro 932,34 euro
Juni 2021 950,29 euro 1.168,98 euro
December 2021 1.417,14 euro 2658,82 euro

 

Stijging zet zich ook in 2022 verder

Een blik op de tarieven die de energieleveranciers vandaag afficheren, geeft de burger niet bepaald moed. Nagenoeg alle leveranciers bieden enkel nog contracten met variabele tarieven aan voor contractverlengingen en nieuwe klanten. Dergelijke contracten evolueren mee met de marktprijzen: zakken de energieprijzen, dan daalt de prijs van het energiefactuur. Helaas geldt het omgekeerde ook. Aangezien veel energieleveranciers hun maandelijkse of driemaandelijkse prijsindexering rond de jaarwisseling doorvoerden, gingen de voorgestelde tarieven andermaal stevig de hoogte in. Een simulatie via prijsvergelijker Mijnenergie.be leert ons dat je voor aardgas op jaarbasis nu al snel 3.400 euro betaalt. Al tekenen zich tussen de leveranciers onderling ook stevige prijsverschillen af.

Wat onderneemt u het best?

Wie vandaag nog een vast contract heeft, onderneemt best geen actie. Loopt jouw contract binnenkort ten einde, dan moet je kiezen tussen de weinige contracten met een vast tarief die nu nog op de markt beschikbaar zijn of opteren voor een variabel tarief. Bij een variabel tarief moet je hopen dat de marktprijzen binnenkort weer dalen. De prijs die je betaalt, daalt dan automatisch mee. Bij een vast contract is dat niet het geval. Al kan elke consument, mits het respecteren van een wettelijke overstapperiode van één maand, altijd bij een andere leverancier een nieuw contract afsluiten aan de actuele tarieven.

Lees meer: Waarom u best jaarlijks van energieleverancier verandert?

Hoe evolueren de energieprijzen dit jaar?

De energiemarkt toont zich nog altijd uitermate volatiel. De Europese gasprijzen kenden eind 2021 een stevige terugval, maar lijken opnieuw wat op te veren, onder meer onder invloed van de lagere temperaturen en een daling van de Russische en Noorse gasbevoorrading. De elektriciteitsprijzen tonen eveneens stevige schommelingen, onder meer omwille van de hoge CO2-emissieprijzen en de fluctuaties in de Franse nucleaire productie. Niemand kan dus met zekerheid zeggen of de verhoopte afkoeling op de energiemarkten in de lente ook effectief zal plaatsvinden. Al hoopt ieders portemonnee alvast van wel …

Lees meer: Goedkope energieleverancier zoeken? Zo vergelijkt u best