Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Eneco en zijn facturen, een overzicht

Eneco en zijn facturen, een overzicht

  • 11 maart 2022
  • |
  • Laatste update op 12 maart 2025
  • |
  • 5 min.

Hoe werkt de facturatiedienst bij Eneco, dat als een van de toonaangevende energieleveranciers in België wordt beschouwd? Of je nu een bestaande of potentiële klant bent, we leggen je uit waaruit een typische Eneco-factuur bestaat en wat de bedoeling is van voorschotten, afrekeningen en slotfacturen.

Waaruit bestaat een factuur voor gas en elektriciteit van Eneco?

Bij Eneco, zoals bij alle energieleveranciers in België, bestaan de facturen uit vier afzonderlijke elementen:

  1. De energieprijs, uitgedrukt in kWh. Dit is het enige onderdeel van de factuur dat aan concurrentie onderhevig is, en dat door de leverancier zelf wordt bepaald. Het tarief varieert naargelang je contract en, voor elektriciteit, naargelang je metertype. Het tarief dat voor een enkele meter geldt, verschilt immers van dat van een dubbele teller. Behalve de energieprijs wordt ook de jaarlijkse vergoeding aan deze kostenpost toegevoegd.
  2. De transmissie- en distributiekosten, opgesteld door je transmissienetbeheerder (Elia of Fluxys) en je distributienetbeheerder (Ores, Sibelga, Resa, enz. naargelang je gemeente). Deze component heeft betrekking op het transport van elektriciteit en gas van het transportpunt naar het verbruikspunt, meestal je woning.
  3. Federale en regionale belastingen.
  4. De btw, die vanaf 1 april 2023 permanent 6% bedraagt.
De onmisbare gids om je energiefactuur te begrijpen!

Meer lezen

De onmisbare gids om je energiefactuur te begrijpen!

Wist je dit? Sinds 1 januari 2022 zijn de energiefacturen vereenvoudigd en nemen ze nog maximaal de twee zijden van een A4-blad in beslag.

De verschillende Eneco-facturen in België

Zoals alle leveranciers heeft Eneco drie soorten facturen. Deze worden hieronder toegelicht.

De tussentijdse factuur

Ook bekend als een voorschotfactuur. Dit is een provisie voor je jaarverbruik. Bij de beoordeling van het bedrag neemt Eneco drie elementen in aanmerking:

  1. De periode van je jaarlijkse aangifte die overeenkomt met de meteropname. Als je je contract bijvoorbeeld in oktober hebt ondertekend en je afrekening in april wordt gemaakt, berekent Eneco je termijnen, rekening houdend met de winterperiode.
  2. De verbruiksgeschiedenis van je woning. Bij een nieuwbouw vraagt Eneco een schatting aan je distributienetbeheerder (DNB) naargelang de marktvoorwaarden.
  3. De distributiekosten, die van DNB tot DNB verschillen, en de belastingen.

Na elke jaarafrekening herberekent Eneco het bedrag van je voorschotten opnieuw op basis van je jaarverbruik.

ENECO-factuur-NL-Acompte-Dual

De jaarfactuur

De jaarfactuur, ook wel afrekening genoemd, wordt je na de jaarlijkse meteropname toegestuurd en biedt de mogelijkheid het bedrag van je voorschotten aan te passen aan je werkelijke verbruik. Als die facturen hoger waren dan je werkelijke verbruik, betaalt Eneco je het verschil terug. Als je voorschotten lager waren dan je werkelijke verbruik, dan moet je het verschil aan Eneco betalen.

Welke informatie vind je op deze factuur?

  1. Een overzicht van je meterstanden en verbruik
  2. Een gedetailleerde berekening van je toekomstige voorschotbedrag
  3. De facturatiedatum van je volgende voorschotten
  4. Een grafiek met de belastingen en de transport- en distributiekosten
  5. Een grafiek met je jaarlijkse verbruiksgeschiedenis

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Heb je het gevoel dat je jaarlijkse afrekening te hoog is, ondanks je inspanningen om verstandig te consumeren? Mogelijk past je Eneco-tarief niet bij je profiel. Je hebt de mogelijkheid om van leverancier te veranderen, mits een opzegtermijn van een maand. Om de ideale leverancier en het ideale contract te vinden, kan je gebruikmaken van onze onlinevergelijker. Deze werd gecertificeerd door de CREG, de federale energieregulator. Hij helpt je om het uitgelezen contract te vinden voor je verbruik, je levensstijl en je woningtype. Ook kan je van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 18 uur gratis contact opnemen met onze adviseurs op het nummer 0800 37 369. Zij vinden niet alleen een nieuw contract voor je, maar helpen je ook met je administratie.

De slotfactuur

De slotfactuur lijkt op de afrekening, maar wordt in andere omstandigheden opgesteld. Bijvoorbeeld, wanneer je je Eneco-contract opzegt om van leverancier te veranderen. Hiermee kan je je Eneco-factuur afsluiten en je voorschotten aan je werkelijke verbruik aanpassen op het moment van de opzegging.

Ook wanneer je verhuist, wordt er een slotfactuur opgesteld, zodat je precies betaalt wat je in je oude woning hebt verbruikt. Zowel voor je oude als voor je nieuwe woning raden we je aan een energieovernamedocument in te vullen om je meterstand te certificeren en te voorkomen dat je betaalt voor verbruik dat niet van jou is.

Zo werkt de facturatiedienst bij Eneco

Om je facturen beter te beheren, kan je gebruikmaken van je My Eneco-account, de online-klantendienst van de leverancier. Deze is gratis en toegankelijk zodra je bij Eneco bent aangesloten. Hij biedt de volgende mogelijkheden:

  • Je persoonsgegevens wijzigen (adres, e-mail, telefoonnummer, enz.)
  • Je verhuis regelen
  • Je verbruiksgeschiedenis bekijken
  • Je rekeningen en maandelijkse voorschotten beheren

Voor dat laatste punt biedt je My Eneco-profiel de volgende mogelijkheden:

  • Het bedrag van je voorschotten aanpassen
  • Controleren wanneer de volgende meterstandopname gebeurt en de afrekening volgt
  • De factuurdatum van je afbetalingen wijzigen in een van de volgende periodes: van 4 tot 11, van 11 tot 18, van 21 tot 25, van 28 tot 4
  • Het bedrag van je voorschotten verlagen als je huis onbewoond is (bv. bij werken of verandering van huurder). Dit is algemeen bekend als een ‘leegstandscontract’. Eneco legt een minimumtarief op per energiebron.

Neem contact op met een adviseur

Author

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

VREG verrekent (voorlopig) geen netkosten bij injectietarief
VREG verrekent (voorlopig) geen netkosten bij injectietarief

Eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter betalen vooralsnog geen netkosten op het injectietarief. De afrekening v…

Meer lezen
Steunmaatregelen energie verlengd tot eind 2022
Andere
Steunmaatregelen energie verlengd tot eind 2022

De federale regering heeft beslist om de energiemaatregelen te verlengen. Omwille van de inflatie en de daling van de koopkracht b…

Meer lezen
Is de droogkast nog altijd een energievreter?
Verbruik en advies
Is de droogkast nog altijd een energievreter?

De droogkast staat bekend als één van de grootste energievreters in de woning. De waslijn of het droogrek vormen het logis…

2 min.
Meer lezen
Piekverbruik bij verlies van sociaal tarief plots retroactief aangerekend
Andere
Piekverbruik bij verlies van sociaal tarief plots retroactief aangerekend

Vanaf 1 juli valt het sociale tarief weg voor ruim 400.000 gezinnen. Die huishoudens betalen dan het gewone commerciële tarief bij…

2 min.
Meer lezen