Eneco lanceert binnenkort dynamisch stroomcontract

Eneco lanceert binnenkort dynamisch stroomcontract
  • 19.04.2022, 11:04
  • Laatste update: 15.12.2022, 10:12
  • Kurt Deman
  • 2 min

Eneco brengt binnenkort een dynamisch stroomtarief op de markt. Dat meldt De Tijd. Het is na Engie de tweede energieleverancier voor de particuliere markt die dergelijk contract lanceert, waarbij de prijs op uurbasis mee beweegt met de schommelingen op de energiebeurzen.

Bij een traditioneel energiecontract liggen de prijzen vast voor een bepaalde periode. Bij een vast contract gaat het om minstens één jaar, bij een variabel tarief gebeurt een prijsaanpassing doorgaans op kwartaal- of maandbasis, in functie van de evolutie van de index waaraan die tariefformule gekoppeld is.

Verbruik timen = minder betalen

In het geval van een dynamisch contract wordt de prijs voor het onderdeel ‘energiekosten’ op de energiefactuur per uur bepaald, op basis van de prijzen op de energiebeurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien. Het betekent dat de elektriciteitsafname per uur wordt afgerekend aan de prijs van dat uur. Aangezien die uurprijzen normaal gezien een dag vooraf gekend zijn, kan de consument er zijn verbruik op afstemmen.

Om voordeel uit zo’n formule te halen, komt het er op aan van een deel van je verbruik te verschuiven naar de momenten met een voordelige prijs. Dat is bijvoorbeeld het geval tussen middernacht en zes uur ’s ochtends en overdag tussen 13u en 17. Engie gaf bij de lancering van zijn Dynamic-tariefformule, een jaar geleden, mee dat het vooral een voordeel zag voor gezinnen met een hoog energieverbruik en met toestellen die je vlot kunt aansturen.

Eerste dynamische contract vooralsnog geen succes

De Tijd meldt dat ongeveer tweehonderd gezinnen het dynamische tarief Eneco Act testen tot eind deze zomer. De officiële marktintroductie zou begin volgend jaar plaatsvinden. Engie liet begin dit jaar nog optekenen dat er toen slechts een tiental klanten gebruik maakten van een dynamisch energiecontract.