Energie besparen? Koude weer ideaal om je diepvries te reinigen

Energie besparen? Koude weer ideaal om je diepvries te reinigen

  • |
  • 7 november 2024
  • |
  • Laatste update op 26 maart 2025
  • |
  • 3 min.

Een tweetal keer per jaar je diepvriezer volledig reinigen is een goed idee. Door je diepvries regelmatig te ontdooien, blijft het apparaat goed functioneren en verbruikt het minder energie. Koude dagen lenen zich perfect tot dit nuttige klusje.

IJsvorming in je vriezer is haast onvermijdelijk. Zeker met toestellen zonder ‘low frost’- of ‘no frost’-functionaliteit valt een ijslaagje moeilijk uit te sluiten. Liet jij of jouw kroost de deur de voorbij zomer wat langer openstaan om een ijsje te kiezen, dan hoopte zich ongetwijfeld aardig wat ijs op aan de wanden en het plafond van je toestel. Dat is niet alleen nefast voor de beschikbare opslagruimte en de werking van de diepvries: het doet ook jouw energiefactuur geen goed. Fabrikanten stellen dat twee millimeter ijs aan de binnenkant het stroomverbruik met tien procent optrekt. Om de diepvries te ontdooien en te reinigen, moet je die uiteraard eerst leegmaken. Net daarom vormen de late herfst en winter het ideale moment voor een schoonmaakbeurt. Dankzij de koudere temperaturen vind je gemakkelijker een koele plek om de voedingswaren tijdelijk te plaatsen. Zelfs een doos of bak buiten kan volstaan.

Hoe ga je te werk?

Eenmaal de diepvriezer leeggemaakt, plaats je enkele pannen of bakjes met kokend water in het toestel. Dan smelt het ijs sneller. Neem er een plantenspuit bij om die truc te combineren met het sproeien van heet water in nevelvorm. Toch komt er altijd ook krabwerk aan te pas. Je plaatst onderaan de diepvries best een recipiënt om het water op te vangen. Een andere mogelijkheid bestaat erin de onderste lade zo lang mogelijk in het toestel te laten. Leg ook enkele dweilen of doeken op de grond. Je krabt het ijs best los met een spatel of ijskrabber. Om het toestel niet te beschadigen, opteer je best voor materiaal uit plastic. Wanneer je al het ijs en smeltwater hebt verwijderd, is het tijd voor een schoonmaakbeurt. Gebruik daartoe een vochtige doek met een mild reinigingsmiddel of soda. Vergeet zeker niet het toestel terug droog te maken, alvorens de elektriciteit aan te sluiten. Daarna is het tijd om het toestel te vullen en is dat klusje weer van de baan.

Hoe kan je nog besparen bij het vriezen?

Beschik je over een ouder toestel, dan loont het misschien wel om dat te vervangen door een energiezuiniger model. Een toestel met energielabel A verbruikt naar schatting jaarlijks 99 kilowattuur, terwijl een diepvries met energielabel F het drievoudige verbruikt. Bij het huidige mediaan kilowattuurtarief van 31 eurocent betekent dat bij een nieuw toestel een jaarlijkse besparing van 65,41 euro. Die vlakt de hogere aankoopprijs dus al na enkele jaren uit. Een andere kostenbesparende factor is je energiecontract. Kies je voor het goedkoopste energietarief op de markt, dan betaal je vandaag 24,28 eurocent per kilowattuur. Beschik je dus nog over een ouder toestel, dan haal je door over te stappen van het doorsnee tarief naar dat goedkoopste tarief de jaarlijkse verbruikskosten van jouw diepvriezer met 20,28 euro naar beneden. [cta_box color=”blue”]

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Verschil dag- en nachttarief: is het nog nuttig?
Verbruik en advies
Verschil dag- en nachttarief: is het nog nuttig?

Bij de invoering van het capaciteitstarief op 1 januari 2023 verdwijnt het onderscheid tussen het dag- en nachttarief voor…

3 min.
Meer lezen
Sociale tarieven voor elektriciteit en gas stijgen opnieuw
Prijzen en facturen
Sociale tarieven voor elektriciteit en gas stijgen opnieuw

De sociale tarieven stijgen voor het derde trimester van 2022  gemiddeld met 7,4 % voor elektriciteit en met 8,7 % voor aardgas. N…

1 min.
Meer lezen
Energielek thuis? Zo detecteer je het
Verbruik en advies
Energielek thuis? Zo detecteer je het

Ontving je kortgeleden je afrekeningsfactuur en bleek die buitensporig hoog? Dan kamp je misschien wel met een energielek in je wo…

Meer lezen
De energiefactuur in België vs. de buurlanden: het verdict
Prijzen en facturen
De energiefactuur in België vs. de buurlanden: het verdict

In het verleden behoorde de Belgische gasfactuur tot de minst dure in Europa. Is dat in de zomer van 2023 nog steeds het geval? En…

6 min.
Meer lezen