Energie op hoger prijsniveau: welk contract kies je nu het best

Energie op hoger prijsniveau: welk contract kies je nu het best
  • 30.07.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

Zowel voor aardgas als voor elektriciteit bereiken de prijzen in juli 2021 een hoog prijsniveau. Energieregulator CREG adviseert gezinnen en kleine professionele verbruikers rond hoe ze de impact kunnen beperken. 

Bij het afsluiten van een nieuw contract zijn producten met een vaste energieprijs  volgens de CREG momenteel niet aan te raden. De consument betaalt immers het hoge prijsniveau gedurende de hele looptijd van het contract. Producten met variabele of geïndexeerde energieprijzen daarentegen zullen automatisch genieten van eventuele toekomstige prijsdalingen in de loop van de contractuele termijn.

Contract vergelijken

Het is belangrijk volgens de enerieregulator belangrijk om uw contract te vergelijken voordat u verandert. Als we bijvoorbeeld in 2020 een contract met een vaste prijs hebben ondertekend toen de prijzen laag waren, dat nog niet is verlopen, kan het interessanter zijn om het te behouden. Omgekeerd kunnen contracten soms duurder zijn dan het goedkoopste aanbod van de maand, of zelfs het duurste aanbod van de huidige maand. In dit geval is het echt interessant om het contract te wijzigen. Om te zien welke aanbiedingen momenteel interessant zijn, is het raadzaam om naar een online prijsvergelijkingssite van de regionale regulatoren te gaan of naar een online prijsvergelijker met het label van de CREG.

Tot 500 euro besparing

Zelfs in een context van stijgende prijzen kan voor een groot aantal huishoudens worden bespaard. Sommige huishoudens kunnen tot meer dan 500 EUR/jaar besparen op hun factuur door hun aardgascontract te wijzigen en tot meer dan 200 EUR/jaar door hun elektriciteitscontract te wijzigen.