Energiebedrijf BEE produceert CO2-neutrale energie in de Gentse haven

Energiebedrijf BEE produceert CO2-neutrale energie in de Gentse haven
  • 19.05.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Het Belgische energiebedrijf BEE neemt een nieuwe energiecentrale in gebruik in de haven van Gent. In de warmtecentrale zet het bedrijf biomassa om in stoom, warmte en stroom voor de omliggende bedrijven. De opgewekte energie is volledig CO2-neutraal. De centrale bevindt zich op een voormalige terminal voor kolen. “Onze ambitie is om de link tussen energievraag en -aanbod in te vullen met lokale, duurzame oplossingen op maat”, zegt CEO Michael Corten.

De Bio Energy Base: zo heet het nieuwste project van energiebedrijf BEE. Michael Corten en Christophe Surleraux richtten het Belgische familiebedrijf in 2010 op. BEE staat in voor de ontwikkeling, financiering, bouw, exploitatie en levering van groene energie aan bedrijfsklanten. De energie is afkomstig uit biomassa, wind en restwarmte. Dat is ook het geval in de nieuwe warmtecentrale in het Gentse havengebied. De centrale verwerkt niet-recycleerbaar houtafval tot stoom, warmte en stroom. BEE levert de energie aan bedrijven in de buurt, die zo hun fossiele energie vervangen door een groen alternatief.

CO2-neutraal

Het project kadert in de duurzame visie van BEE. “Vroeger bevond zich op deze terreinen een terminal voor kolen. Die site hebben we gedeeltelijk opgeruimd en ontwikkeld als hub voor groene energie. We willen een oplossing bieden die zowel ecologisch als economisch duurzaam is”, zegt Michael Corten. De Bio Energy Base illustreert hoe BEE die visie concreet invult. De energie die de warmtecentrale produceert is namelijk volledig CO2-neutraal. “Dat aspect is cruciaal”, stelt de CEO. “Zo zorgen we voor een betrouwbare, betaalbare en flexibele energievoorziening die bedrijven minder afhankelijk maakt van fossiele energie en ook toelaat om hun CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Tegelijk helpt het de energietransitie in Vlaanderen te versnellen.”

De warmtecentrale vormt in het havengebied niet het eindpunt van het traject. De komende jaren komt er op de terreinen van de Bio Energy Base een cluster van innovatieve bedrijven die CO2-arme activiteiten ontwikkelen. Het gaat zonder meer om ambitieuze plannen, die ook de nodige interesse opwekken. Het chemiebedrijf Gadot zal als eerste onderneming deel uitmaken van de cluster.

Lokaal ecosysteem

BEE investeerde in een ondergrondse stoomleiding, zodat Gadot kan overschakelen van fossiele naar hernieuwbare energie. Ook het Franse biotechbedrijf Innovafeed stapt mee in het verhaal. De onderneming plant een vestiging voor de productie van bioproteïnes op basis van gekweekte vliegen. Die proteïnes worden gebruikt in dierenvoeding, bijvoorbeeld voor het kweken van zalm. “Met het project helpen we de bestaande bedrijven om hun energievoorziening te vergroenen, maar tegelijk versterken we de concurrentiepositie door lokale bevoorradingszekerheid te bieden”, zegt Michael Corten. “Met BEE willen een katalysator zijn in deze cluster, om zo een lokaal ecosysteem te ontwikkelen. De ambitie is om op termijn te evolueren van een CO2-neutraal naar een CO2-negatief bedrijf.”

Onderzoeksproject

Om die ambitie te realiseren, is BEE samen met de UGent, verschillende andere havenbedrijven en North Sea Port betrokken in een onderzoeksproject rond Carbon Capture and Utilization: het opvangen en hergebruiken van CO2. De verwachtingen zijn alvast groot. “We gaan ervan uit dat we op kruissnelheid minstens 265.000 ton CO2 per jaar zullen besparen. Dat komt overeen met de uitstoot van het gasverbruik door de helft van de Gentse gezinnen”, besluit Michael Corten.

Offerte op maat voor bedrijven

BEE sloot een samenwerkingsverband af met Mijnenergie.be. Bedrijven met een verbruik van meer dan 100 MWh, kunnen via Mijnenergie.be gratis een offerte op maat aanvragen voor de CO2-neutrale energie van BEE.

 

Tip: Vergelijk hier zelf de verschillende energietarieven

Lees ook:

Biedt een eigen windmolen een antwoord op de hoge energieprijzen?

Zes tips om minder energie te verbruiken tijdens de lente