
Energielek thuis? Zo detecteer je het
Veel mensen hebben het al eens meegemaakt: ineens een energiefactuur in de bus krijgen die véél hoger is dan anders. Kans is groot dat je dan met een lek zit. Met de volgende tips kan je dat in de toekomst vermijden.
Diverse oorzaken liggen mogelijk aan de basis van een energielek, maar energielekken zijn niet altijd even gemakkelijk te lokaliseren. Een onverwacht hoog stroomverbruik ontstaat bijvoorbeeld door een defect elektrisch apparaat of een bepaald toestel dat in werking blijft zonder dat je het beseft.
Wie meet, weet
Het is misschien geen spannende opdracht, maar eigenlijk zou je beter maandelijks je meterstanden noteren. In veel gevallen kan je ze nu digitaal opvolgen via website of app van je energieleverancier. Heb je al een digitale meter? Dan kan je via Fluvius dagelijks een update van je energieverbruik raadplegen.
Heb je geen idee of je gemiddelde verbruik normaal dan wel te hoog is? Dan brengt een app als Energids uitkomst. Daarmee vergelijk je je verbruik met dat van andere mensen in hetzelfde type woning en met dezelfde gezinsgrootte. Zo zie je meteen of je totale stroomconsumptie enigszins normaal is of niet.
Lees ook: Dit zijn de grootste energieslurpers in je huis
Slimme applicaties
Maar wat als je afwijkingen vaststelt? Dan moet je zo snel mogelijk op zoek naar de oorzaak. Door je toestellen op een energiemeter of slimme stekker aan te sluiten, stel je meteen vast hoeveel ze exact verbruiken. Wijkt het verbruik sterk af van de normale waarden, dan mag je concluderen dat het toestel in kwestie klaar is voor de kringwinkel of de schroot, en dat je beter een nieuwe (en meer energiezuinige) vervanger koopt.
Energieleveranciers pakken vandaag de dag ook graag uit met slimme applicaties die je elektriciteitsverbruik in real time meten. Sensoren vertellen je precies hoeveel je per dag, week, maand of jaar verbruikt en wat je dat kost. Wie bovendien energiemeters op zijn stopcontacten aansluit, leest op zijn smartphone ook het verbruik per toestel af.
Sluimerverbruik vermijden
Wie echt heel energiezuinig wil leven, kan ook een extra inspanning doen om het sluimerverbruik van elektrische toestellen aan te pakken. De kost daarvan durft al eens oplopen tot tientallen euro’s per jaar. Het sluimerverbruik van een computer alleen zou al oplopen tot 30 euro per jaar.
Dit zijn enkele klassieke tips om sluimerverbruik te bestrijden:
- Laat bepaalde toestellen (bvb je laptop of desktop) sneller in slaapstand gaan.
- Haal de lader van je laptop, tablet en smartphone na de laadbeurt uit het stopcontact.
- Ontdooi regelmatig je diepvriezer.
- Investeer in slimme stekkerdozen met een aan-uit-schakelaar.
- Kies een stand-by killer voor de tv met zijn randapparatuur.
Uiteindelijk boet je met zulke ingrepen weinig tot niets aan comfort in, maar je bespaart jaarlijks wel genoeg voor een etentje.
Als je er dan toch al een gewoonte van maakt om regelmatig je meterstanden te noteren of je verbruik na te gaan, kan je datzelfde moment ook aangrijpen om je huidig tarief bij je energieleverancier na te gaan. Veel gebruikers betalen – zonder het goed te beseffen – soms tot honderden euro’s per jaar te veel aan hun energiefactuur, omdat ze elders een goedkoper energiecontract kunnen krijgen.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Mijnenergie.be is de eerste vergelijker van energieprijzen in België die erkend werd door de CREG. In juli 2018 paste de CREG zijn…

Begin dit jaar kondigde Decathlon met veel tromgeroffel aan dat het vanaf 1 juli de zonnestroomoverschotten van zijn klant…

Het energieovernamedocument is een formulier dat de standen van de elektriciteits- en gasmeters certificeert wanneer een woning va…

Op 20 december vorig jaar vroeg Watz, waarvan de cashflow volledig uitgeput is, de rechter om bescherming tegen zijn schuldeisers.…