Energieleveranciers lokken klanten opnieuw met hoge welkomstkortingen: tot 500 euro voordeel

Energieleveranciers lokken klanten opnieuw met hoge welkomstkortingen: tot 500 euro voordeel
  • 16.05.2023
  • Laatste update: 05.06.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

De energieleveranciers hengelen opnieuw intensief naar nieuwe klanten. Ze hanteren onder meer welkomstkortingen als handig lokmiddel. Vooral de grote marktspelers laten zich niet onbetuigd en kennen voordelen van meer dan 500 euro toe wanneer je een contract voor aardgas en elektriciteit bij hen afsluit. Bij vaste tarieven blijven de korting vooralsnog onbestaande of zeer beperkt.

Tot voor enkele maanden waren weinig energieleveranciers tuk op nieuwe klanten. Door de prijspiek steeg het risico op wanbetalers en liepen de kosten op. In die mate zelfs dat enkele kleinere leveranciers een klantenstop invoerden. Ook de grotere spelers gingen niet bepaald intensief op zoek naar extra afnemers. Het gevolg: energieleveranciers zetten niet langer acties op poten om nieuwe klanten binnen te rijven.

Ondertussen is het tij gekeerd. De energieprijzen bevinden zich op een veel lager peil en de aardgasvoorraden hielden beter stand dan verwacht. Dat uit zich in de terugkeer van vaste tarieven bij Engie, TotalEnergies, Luminus en Eneco en een resem welkomstkortingen. De energieleveranciers proberen via dergelijke acties gezinnen en kmo’s ervan te overtuigen om voor hun diensten te kiezen.

Hoogste kortingen op jaarbasis voor elektriciteit

Leverancier en tariefnaam Korting Geschatte jaarprijs
Luminus Optimal 327,26 euro 1.139,44 euro
Mega Green Flex 227,90 euro 1.114,35 euro
Octa+ Clear 90,00 euro 1.165,05 euro

Hoogste kortingen op jaarbasis voor aardgas

Leverancier en tariefnaam Korting  Geschatte jaarprijs
Luminus Optimal 219,37 euro 1.601,33 euro
Mega Group Flex 159,00 euro 1.502,15 euro
Octa+ Clear Gas 145,00 euro 1.532,85 euro

Hoogste korting versus goedkoopste tarief

Een analyse via de vergelijkingssite Mijnenergie.be leert ons dat bij een gemiddeld verbruik de korting voor aardgas het hoogst oploopt bij Luminus met de tariefformule Optimal. Het voordeel bedraagt 219,37 euro op jaarbasis. Voor elektriciteit kan je op een reductie van 327,26 euro rekenen. Die hoogste korting resulteert niet noodzakelijk in het goedkoopste tarief. Voor aardgas komt TotalEnergies met de tariefformule Pixel als voordeligste optie uit de bus, terwijl de welkomtkorting er ‘slechts’ 50 euro bedraagt. Het is dus altijd raadzaam om je niet te laten verblinden door de acties van de energieleveranciers, maar het totale aanbod, met inbegrip van welkomstkortingen, naast elkaar te leggen.

Goed om te weten, is dat er verschillende promotievormen bestaan. In sommige gevallen gaat het om een vaste premie, terwijl andere leveranciers een korting per kilowattuur voorzien of een bepaald aantal kilowattuur energie gratis schenken. Bij een kilowattuurkorting zal het effect van de promotionele actie zwaarder doorwegen bij gezinnen met een hoger verbruik. Als voorwaarde om van de volledige korting te genieten, geldt veelal dat je online overstapt, als klant één jaar aan boord blijft en via domiciliëring betaalt. Door de details van de promo op de vergelijkingssites aan te klikken, ontdek je hoe de korting exact in elkaar steekt.

Wat bij vaste prijzen?

Wat de vaste tarieven betreft, blijven de kortingen veeleer bescheiden. Mega pakt sinds begin juni wel uit met een korting van 121,90 euro bij de vaste formule Cosy Green Fixed.  Voor het contract Comfy genieten nieuwe klanten van Luminus een voordeel van 61,24 euro. Bij Comfy+ gaat het om 63,36 euro.