Energieprijzen dalen verder: min 673 euro voor aardgas, stroom 193 euro minder duur

Energieprijzen dalen verder: min 673 euro voor aardgas, stroom 193 euro minder duur
  • 03.11.2022
  • Laatste update: 15.12.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

Het milde oktoberweer heeft de energieprijzen de voorbije weken verder naar beneden getrokken. Na de daling van bijna dertig procent in november, zakken de jaarprijzen nu opnieuw met ruim dertien procent. Al moeten we dat positieve nieuws in perspectief plaatsen, aangezien de stroom- en aardgasprijzen nog altijd significant hoger liggen dan een jaar geleden.

De oktobertemperaturen verbroken meermaals alle records. Dat leidde tot een lagere energievraag. Bovendien nam het aanbod van lng toe en bevinden de voorraadniveaus van aardgas zich bijna op hun maximum. De tijdelijke dynamische prijscorridor die Europa wil invoeren, heeft eveneens een gunstig effect. Dat alles zorgt ervoor dat de gasprijzen op de richtinggevende Nederlandse TTF-beurs gedaald zijn tot 123 euro per megawattuur. Dat is bijna een derde van piekprijzen die we eind augustus optekenden. De stroomprijzen op de groothandelsmarkten volgen dezelfde beweging, mede aangezwengeld door de gunstige omstandigheden voor de productie van hernieuwbare energie en de hogere beschikbaarheid van kernenergie uit Frankrijk.

Dat alles vertaalt zich nu ook in de jaarprijzen die de energieleveranciers voor november afficheren. Wanneer we inzoomen op één van de meeste courante contracten op de markt, dan valt de jaarprijs voor aardgas in november terug van 4.101,81 euro naar 3.428,61 euro of een daling van 673,20 euro. Voor elektriciteit evolueert de prijs van 2.286,43 euro naar 2.093,93 euro, goed voor een afname van 192,50 euro. Ter vergelijking: in september bedroegen de jaarprijzen voor aardgas en stroom nog respectievelijk 5.865,21 euro en 3.245,43 euro. Ondanks die daling blijven de prijzen nog altijd een stuk hoger dan een jaar geleden.

Wie wordt de daling gewaar?

Mensen met een variabel contract met maandindexering betalen in november al automatisch minder dan een maand eerder. Bij een indexering op kwartaalbasis gebeurt de aanpassing pas bij het begin van het nieuwe kwartaal. Al zal je dat pas merken bij de volgende slotfactuur. De energieleverancier past jouw voorschotfactuur immers niet automatisch maandelijks aan. Dat is wel het geval bij een facturatie met maandelijkse afrekening.

Eigenaars van een vast energiecontract betalen gedurende de volledige contractduur dezelfde prijs en ondervinden dus geen invloed van prijsschommelingen op de energiemarkten.

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen