Energieprijzen in oktober: min 1.754 euro voor aardgas, stroom 959 euro minder duur

Energieprijzen in oktober: min 1.754 euro voor aardgas, stroom 959 euro minder duur
  • 30.09.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

De energieprijzen beloven in oktober voor het eerst sinds lang stevig af te nemen. Een analyse van Mijnenergie.be op basis van de evoluties op de energiebeurzen wijst op een prijsdaling van bijna dertig procent voor elektriciteit en aardgas ten opzichte van september. Een opsteker dus, al blijven de jaarprijzen nog altijd torenhoog en is het maar de vraag of die daling zich zal verderzetten.

Hogere voorraden

De energieprijzen op de groothandelsmarkten danken hun neerwaartse spiraal aan verschillende factoren. Vooral de snelle aanvulling van de gasvoorraden creëerde een gunstig sentiment. Daarnaast verloopt de aanvoer van vloeibaar gas (lng) vlot en voeden ook de debatten rond een Europees prijsplafond het optimisme.

Het gevolg is dat de gasprijzen op de richtinggevende Nederlandse TTF-beurs op een bepaald moment daalden tot 173 euro per megawattuur. Dat is een halvering ten opzichte van het recordpeil eind augustus. Ondertussen ontstaat er op de markten wel onrust omwille van de aangekondigde mobilisatie door president Poetin en de sabotage van de Nord Stream-gaspijpleidingen. Dat nieuws zwengelt de beurskoers opnieuw aan, die nu al enkele dagen flirt met de grens van 200 euro per megawattuur.

Prijsdaling

De prijzen voor elektriciteit volgen de evolutie van de aardgasprijzen. De gedaalde CO2-emissieprijzen spelen een neerwaartse prijscurve eveneens in de kaart. De gemiddelde maandprijs voor september op de stroombeurs Belpex bedroeg enkele dagen geleden 432,26 euro per megawattuur (MW), ten opzichte van het augustusgemiddelde van 670,91 euro. Wanneer we dat op basis van de beschikbare data op 27 september vertalen naar de jaarprijzen van één van de populairste energiecontracten op de Belgische markt, dan daalt de jaarprijs voor stroom, inclusief kosten, heffingen en btw, van 3.245,43 euro naar 2.286,43 euro.

Voor aardgas gaat er eveneens een mooie hap af. Waar de all-in jaarprijs voor één van de meeste courante contracten september nog 5.856,21 euro bedroeg, stevenen we nu af op een jaarprijs van ongeveer 4.101,81 euro of een daling van meer dan 1.700 euro.

Wie wordt de daling gewaar?

Nu de gasprijs voor september lager ligt, betalen mensen met een variabel contract met maandindexering in oktober al minder dan een maand eerder. Al zal je dat pas merken bij de volgende slotfactuur. De energieleverancier past jouw voorschotfactuur immers niet automatisch maandelijks aan. Dat is wel het geval bij een facturatie met maandelijkse afrekening.

Het lijkt ook nog te voorbarig om het voorschotbedrag naar beneden bij te stellen. De bevoorrading uit Rusland blijft onvoorspelbaar en een strenge winter kan de energieprijzen eveneens de hoogte injagen. Bovendien vertoeven de energieprijzen, ook na deze recente correctie, nog altijd op een historisch hoog peil.

Energieregulatoren niet op één lijn

Deze simulatie werd uitgevoerd volgens de vergelijkingsmethode op basis van de toekomstige waarden op de beursmarkten, die ook de Vlaamse energieregulator VREG hanteert. De prijsindicaties verschillen van de methode die de federale energieregulator CREG adviseert, maar vormt in tijden van een grote prijsvolatiliteit de meest accuratere manier om energieleveranciers volgens hun jaarprijzen te rangschikken.

Tip: Ga hier na welke energieleverancier het goedkoopste contract voor jouw woning biedt.