Energieprijzen januari: -17% voor elektriciteit, -27% voor aardgas

- 03.01.2023
- Laatste update: 05.01.2023
- Kurt Deman
- 3 min
Door het milde weer dalen de gas- en stroomprijzen al enige tijd op de energiebeurzen. Dat komt nu ook tot uiting in de jaarprijzen die de energieleveranciers voor januari publiceren. Elektriciteit is opnieuw 17% goedkoper, terwijl de prijs voor aardgasprijs zelfs met 27% afneemt. Daarmee zijn beide energievormen al ruim de helft goedkoper dan in september.
Waarom dalen de energieprijzen?
De winter toonde zich de afgelopen dagen van zijn zachtste kant. Daarnaast stond er regelmatig veel wind, waardoor windturbines volop stroom konden opwekken. De weersvooruitzichten voor de rest van januari ogen momenteel gunstig. Dat alles zorgt er mee voor dat de gasvoorraden nog altijd goed gevuld zijn. Bovendien heeft Europa aangetoond dat het op relatief korte termijn zijn infrastructuur kon hernieuwen, onder meer door het bouwen van LNG-terminals. Op die manier ontstaat een grotere gemoedsrust.
Hoeveel betaal je in januari voor energie?
De verwachte energieprijzen voor de komende twaalf maanden wijzen bij een gemiddeld verbruik (3.500 kWh) op een jaarprijs van 1570,75 euro voor één van de meest courante contracten op de markt. Dat is 17% minder dan in december en maar liefst 52% lager dan in september. Voor aardgas betaal je bij een verbruik van 17.000 kWh een jaarprijs van 2138,06 euro of 27% minder dan in december. Ter vergelijking: in september moesten gezinnen jaarlijks gemiddeld nog 5856,21 euro ophoesten.
Vertraagd effect
Bij variabele contracten evolueert de prijs op maand- of kwartaalbasis. Je voelt het effect dus al na één of drie maanden. Al zal je dat in beide gevallen pas merken bij de volgende slotfactuur. De energieleverancier past jouw voorschotfactuur immers niet automatisch maandelijks aan. Dat is wel het geval bij een facturatie met maandelijkse afrekening. Wie over een vast contract beschikt, betaalt tot het einde van de contractduur dezelfde prijs.
Vast contract Luminus versus variabel
Luminus biedt sinds 1 januari opnieuw een vaste tariefformule aan. Bij een gemiddeld jaarverbruik betaal je met het contract Comfy 1850,86 euro voor stroom en 2.683,57 euro voor aardgas. Die jaarprijzen liggen duidelijk hoger dan de ingeschatte jaarprijzen bij een variabel tarief. Daar tegenover staat wel dat ze je de zekerheid bieden over een constante prijs voor de volledige contractuur. Wie nu intekent, loopt mogelijk wel een verdere prijsdaling mis.
Tip: Mijnenergie.be biedt de mogelijkheid om de verschillende tarieven met elkaar te vergelijken.
Wat met het voorschot?
Zeker wie aan het einde van de zomer zijn voorschot heeft opgetrokken, betaalt nu mogelijk een veel hoger voorschot dan nodig. In dat geval kan het nuttig zijn om het voorschot naar beneden te halen.
Zal de daling zich verderzetten?
Veel hangt af van externe factoren, zoals het weer en de beschikbaarheid van de Franse kerncentrales. Vandaag bedraagt de gasprijs op de toonaangevende TTF-beurs 76,175 euro per megawattuur. Experts verwachten dat pieken van 350 euro per megawattuur zoals afgelopen zomer er niet meer zitten aan te komen. Een daling richting de 20 euro per megawattuur van anderhalf jaar geleden lijkt evenmin waarschijnlijk.