Energieprijzen stijgen onverminderd verder

Energieprijzen stijgen onverminderd verder
  • 15.12.2021, 17:12
  • Kurt Deman
  • 1 min

Na maanden van ongeziene prijsverhogingen, blijven de prijzen op de energiemarkten pieken. Zowel de tarieven voor aardgas als elektriciteit breken dag na dag nieuwe records, wat ook op de factuur van de consument tot uiting zal komen.

De forwardprijs waartegen leveranciers op de groothandelsmarkt stroom voor 2022 aankopen, gaat al een hele tijd door het dak en bereikt vandaag met meer dan 200 euro per megawattuur een nieuwe recordhoogte.  Voor aardgas tekent zich met ruim 85 euro eenzelfde tendens af. Die prijsexplosie komt voor de consument hoofdzakelijk bij de verlenging en vernieuwing van vaste contracten tot uiting. In welke mate uw volgende vaste contract duurder wordt, hangt ook af van de manier waarop uw leverancier zich op die groothandelsmarkt begeeft.

Daarnaast zet de prijsstijging zich ook onverminderd verder op de kortetermijnenergiemarkt. De Belpex daily index voor stroom blijft doorstijgen, net als de Dutch TTF Gas Index, die met 129,985 euro per megawattuur richting een recordkoers vaart. Dat is zeker slechts nieuws voor wie een variabel contract met zijn energieleverancier heeft afgesloten, aangezien het koersverloop van dergelijke indexen de tussentijdse aanpassing van uw tarieven mee bepaalt.