Energieprijzen stijgen spectaculair verder in oktober: anticiperen kan tot en met donderdag

Energieprijzen stijgen spectaculair verder in oktober: anticiperen kan tot en met donderdag
  • 28.09.2021, 14:09
  • Kurt Deman
  • 3 min

Aan de ongezien sterke prijsstijgingen voor energie lijkt geen einde te komen. Een analyse van de energiemarkten wijst voor variabele stroomcontracten op een nieuwe prijstopstoot tot zelfs 70% hoger. Wie binnenkort een nieuw contract met vast tarief moet afsluiten, kan op zijn beurt tot 30% meer betalen voor het onderdeel energiekosten. “Er resten dus nog drie dagen om die nog hogere prijzen te omzeilen”, vertelt Kristof De Paepe van Mijnenergie.be.

Variabel tarief elektriciteit: tot +70%

Expert Kristof De Paepe van Mijnenergie.be volgt de belangrijkste evoluties op de energiemarkten van nabij op. Hij legt uit: “Bij een variabel tarief volgen prijsaanpassingen maandelijks of op kwartaalbasis. Dat gebeurt op basis van de energie-indexen. Bij de vele contracten met een maandelijkse aanpassing ziet het plaatje er allerminst rooskleurig uit. Voor sommige stroomcontracten zit er ten opzichte van september een prijsstijging tot 70% aan te komen voor het onderdeel energiekosten, goed voor 32% van de stroomfactuur. Voor aardgas is de stijging met 44% iets lager, maar bedraagt het aandeel op de energiefactuur wel 63%.”

Vaste tarieven aardgas en elektriciteit: tot +30%

Consumenten van wie een contract met vast tarief binnenkort ten einde loopt, ontsnappen eveneens niet aan de prijzenhausse. “Op basis van de future-contracten, waar leveranciers termijncontracten onderhandelen, verwacht ik dat de energiekosten voor een nieuw contract ten opzichte van september nog eens met 15 tot 25% stijgen voor elektriciteit en tot 30% voor aardgas. Het effect zal verschillen van leverancier tot leverancier, afhankelijk van hoe ze hun energie aankopen en in welke mate ze ingedekt zijn tegen korttermijnfluctuaties.”

Welkomstkortingen verdwijnen


Daarnaast doet Kristof De Paepe nog een opmerkelijke vaststelling. “Verschillende leveranciers schroeven hun welkomstkortingen terug of schrappen die zelfs uit hun tarieven. Het lijkt er dus op dat de energieleveranciers nieuwe klanten veel minder intensief benaderen.”

Nog in september overstappen = prijsstijgingen omzeilen

Aangezien de nieuwe energietarieven pas vanaf vrijdag gelden, valt het volgens Kristof De Paepe aan te raden om nu nog in te grijpen. “Wie bij een variabel contract niet het risico op een verdere prijsstijging wil nemen, tekent best nog voor vrijdag in op een vast contract.”

Bij een vast contract dat dit jaar nog ten einde loopt, kies je volgens Kristof De Paepe eveneens best eieren voor je geld.  “Door nog in september een nieuw vast contract af te sluiten, ontloop je alvast de prijsstijgingen van oktober. Hoewel je sowieso een pak meer betaalt dan een jaar eerder, beperk je op die manier nog de schade. Aangezien overstappen gratis kan, mits het respecteren van een opzegtermijn van één maand, kan je in meer gunstige tijden dat nieuwe energiecontract evalueren en eventueel nogmaals overstappen.”

De consument maakt via Mijnenergie.be vandaag nog aanspraak op welkomstkortingen tot 200 euro. ““Het is ook maar de vraag hoe lang de energieleveranciers hun welkomstpromoties nog blijven aanbieden”, besluit Kristof De Paepe. “Een extra reden dus om niet vanaf de zijlijn toe te kijken en zelf actie te ondernemen.”

Tip: vergelijk vandaag nog om de prijsstijgingen van oktober te ontlopen!