Engie introduceert eerste dynamisch energiecontract voor gezinnen

Engie introduceert eerste dynamisch energiecontract voor gezinnen
  • 08.04.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

Engie lanceert als eerste energieleverancier in Vlaanderen een dynamisch energiecontract voor eigenaars van een digitale meter. Bij dat type contract komt het erop aan van uw verbruik af te stemmen op de uurprijzen op de energiemarkt. Maar welke verbruikstypes halen er voordeel uit?

Bij een dynamisch energiecontract hangt de prijs per uur af van de beurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien. Uw energieleverancier rekent de elektriciteitsafname dus af tegen de prijs van dat uur. Is de uurprijs hoogt, dan betaalt u meer voor de energie die u verbruikt. Bij lage uurprijzen geldt uiteraard het omgekeerde.

Groot verbruik en actief beheer

Dynamische energiecontracten lijken  vooral interessant voor mensen die hun elektriciteitsverbruik actief beheren en over grotere energieverslinders beschikken. Eigenaars van een elektrisch voertuig, warmtepomp of warmwaterboiler komen dus zeker in aanmerking. Wie er dan in slaagt om zijn energieverbruik maximaal af te stemmen op de uurprijzen, genereert een voordeel. Dat kan bijvoorbeeld door de laadbeurt van de elektrische wagen  met de laagste uurprijzen te laten samenvallen.

Automatisch afstemmen op lage prijzen

Slimme energiebeheerssystemen, die u aansluit op de gebruikerspoort van de digitale meter, zullen het in de toekomst mogelijk maken om uw verbruik automatisch aan te sturen op basis van de actuele energieprijs. Dan start het laden van de batterij van de elektrische wagen of uw warmtepomp meteen en zonder manuele inbreng bij gunstige marktprijzen op de energiebeurzen.

Dynamisch energiecontract als alternatief voor nachttarief

Daarnaast biedt een dynamisch energiecontract potentieel voor gezinnen met een groot verbruik die nu al voordeel halen uit een nachttarief. De uurprijzen lopen immers doorgaans het hoogst op tijdens de piekuren en dalen ‘s nachts en tijdens het weekend. Door de invoering van het capaciteitstarief valt het voordeel van het nachttarief volgend jaar bovendien sowieso weg voor het onderdeel netkosten op uw energiefactuur. Nu het nachttarief dus minder aantrekkelijk wordt, kan de overstap naar een dynamisch contract u misschien wel een groter voordeel opleveren.

Dynamisch energiecontract ook goedkoper?

Engie stelt geen commerciële marge op te nemen bij het Dynamic-tariefplan en int enkel een maandelijkse bijdrage van 9,60 euro. Op de tariefkaart lezen we dat Engie de prijs per kilowattuur op volgende manier berekent: 0,2040 + 0,1000 x eSpot. Engie liet ons weten dat die factor 0,2040 de kosten voor de energieleverancier dekt, al valt dat voor de consument uiteraard moeilijk te verifiëren.

Indien u een elektrische wagen hebt en een verbruik van ongeveer 7000 kWh per jaar, dan zou u met het dynamische contract gemiddeld tot 15% besparen ten opzichte van een Easy-tarief met vaste prijzen en een looptijd van één jaar. Engie publiceert dagelijks om 14 uur de uurtarieven van de volgende dag op zijn website.

Wat bij negatieve prijzen?

Bij overaanbod zijn de elektriciteitsprijzen op de energiemarkt negatief. Dan kunnen de klanten met een dynamisch tarief zaakjes doen. Volgens Engie-woordvoerster Nele Scheerlinck krijgen ze dan geld om te verbruiken. Al verduidelijkt ze tegenover de redactie van HLN: “Maar het is niet zo dat ze op maandbasis negatieve facturen gaan krijgen, want negatieve prijzen zijn echt wel uitzonderlijk en het duurt maar enkele uren.”

De Vlaamse energieregulator VREG verwacht dat er volgend jaar nog meer energieleveranciers een dynamisch energiecontract aanbieden. Eerder lanceerde energieleverancier Yuso een dynamisch energiecontract voor kleinere ondernemingen.