Enkel Britten met slimme meter krijgen korting op energiefactuur

Enkel Britten met slimme meter krijgen korting op energiefactuur
  • 10.10.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

Ook aan de overkant van het Kanaal bestaat de vrees voor black-outs deze winter. De kersverse Britse Eerste Minister, Liz Truss, kwam vorige week met een plan: gezinnen die minder verbruiken tijdens piekuren, krijgen een compensatie van 10 pond per dag. Opvallend: enkel gezinnen met een slimme meter zullen van dat voordeel genieten.

De National Grid bond de kat de bel aan. Het Britse nationale energiebedrijf waarschuwde dat delen van het land deze winter dagelijks tot drie uur zonder stroom kunnen zitten, omdat de elektriciteitsproductie de vraag niet zal kunnen bijhouden.

Piekuren

Om dat te voorkomen, dringt de Britse overheid erop aan om minder stroom te verbruiken tijdens de piekuren. De wasmachine gebruiken, de vaatwasser aanzetten, de elektrische wagen opladen: de regering vraagt om dat vooral ’s nachts te doen.

Asociale maatregel

Om daarbij voor een duwtje in de rug te zorgen, belooft Eerste Minister Liz Truss een compensatie van 10 pond per dag, enkel voor gezinnen die een slimme meter in huis hebben. Dat plan stuitte op hevige kritiek, aangezien zo een deel van de gezinnen uit te boot valt.

Bovendien heerst er ook bezorgdheid over de betrouwbaarheid van de slimme meters: door storingen betalen sommige huishoudens vaak honderden ponden meer dan wat ze echt verbruiken, klinkt het.

November tot maart

Van november tot maart kunnen Britten zich inschrijven voor de ‘demand flexibility service’ bij hun leverancier, om zo geld terug te krijgen op hun factuur. Daarnaast bieden sommige leveranciers al langer goedkopere tarieven aan voor gezinnen die buiten de piekmomenten stroom verbruiken.