Frisse lente duwt energiefactuur ruim 80 euro de hoogte in

Frisse lente duwt energiefactuur ruim 80 euro de hoogte in
  • 25.05.2021
  • Laatste update: 27.05.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

Door de lage temperaturen in april en mei schakelen we onze verwarming meer en langer in. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor onze energiefactuur. Mijnenergie.be maakt een inschatting van het effect van het slechte lenteweer op uw portemonnee.

Komend weekend is er eindelijk wat verbetering in zicht, met temperaturen die naar verwachting boven de twintig graden komen piepen. Dat mag ook wel, na enkele kille en wisselvallige lenteweken. In april wees de thermometer gemiddeld 7,3 °C aan, wat ruim drie graden minder is dan het twintigjarige gemiddelde (10,4 °C).  In mei blijven we nog altijd op onze honger zitten. Tot en met 24 mei bedroeg de gemiddelde temperatuur 11 graden, waarmee we opnieuw stevig onder het twintigjarige gemiddelde van 13,9 °C duiken.

Relatie tussen temperatuur en factuurbedrag

Onze verwarming heeft dan ook al behoorlijk wat overuren geklopt. Geert Flips van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) stelde onlangs bij VRT NWS dat een gemiddelde temperatuurdaling van vier graden gedurende een lentemaand de energiefactuur zes procent de hoogte in doet gaan. Trekken we die lijn door voor april (-3,1 °C) en mei (-2,8° C), dan duwen de twee eerste lentemaanden onze energiefactuur met respectievelijk 4,65% en 4,2% naar boven. Bij een gemiddeld factuurbedrag van 917,21 euro betekent dat een prijsverhoging van 81,17 euro.

Compensatie doorheen het jaar

Al vraagt die berekening om een nuancering. Een jaarfactuur is gebaseerd op de situatie over een periode van twaalf maanden. In de winter bleven we bijvoorbeeld 0,6 °C boven het twintigjarige gemiddelde, wat het effect van de frisse lente al voor een deeltje afvlakt. In 2013 volgde na een nog koudere en natte lente bovendien ook een warme en aangename zomer.

Goedkoper tarief = kleiner effect

Hoe goedkoper het tarief van uw energieleverancier, hoe minder u extra moet ophoesten bij die koudere lentetemperaturen. Uit een simulatie van Mijnenergie.be blijkt dat een jaartarief van 747,15 euro vandaag tot de mogelijkheden behoort. Het wisselvallige voorjaarsweer weegt bij dat goedkoopste aanbod met 66,12 euro meteen wat minder zwaar door.

Tip: Ga hier na of uw elektriciteitstarief wel tot de goedkoopste op de energiemarkt behoort!

Wat met de zonnepanelen?

Het spreekt voor zich dat de regenachtige lentedagen minder goed nieuws betekenen voor de productie van uw zonnepanelen. In april overtrof de zonneschijnduur nog boven het twintigjarige gemiddelde, maar in mei blijven we enkele dagen voor het maandeinde steken op ruim 114 uren, wat significant lager ligt dan het gemiddelde van 198 uren. Zelfs enkele dagen met royale zonneschijn zullen dat niet meer compenseren. Eigenaars van een terugdraaiende teller kunnen het povere aantal zonne-uren de volgende maanden misschien nog wel compenseren. Voor prosumenten met een digitale meter, ziet het plaatje er minder rooskleurig uit, aangezien zelfverbruik op druilerige dagen allerminst een evidentie lijkt.

Tip: Injectietarieven 2021: hoeveel ontvangen nieuwe prosumenten voor te veel geproduceerde elektriciteit

Wist je dat je flink kan besparen op energie?
Dat doe je door regelmatig energieleveranciers met elkaar te vergelijken via Mijnenergie.be. Besparen op je energiefactuur begint door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen