
Gasprijs veert stevig op
Net nu het warmer wordt, zit de gasprijs weer in de lift. Op de Nederlandse termijnmarkt werd maandag 28,88 euro betaald per megawattuur die in april geleverd moet worden. Vorige donderdag was dat nog maar 24,78 euro. In enkele dagen is de prijs dus zowat 16 procent gestegen. Qua duur is het de langste prijsstijging sinds begin dit jaar, aldus Mijnenergie.be.
Stijging gasprijs: oorzaken
De prijsstijging is niet zozeer het gevolg van een toegenomen vraag naar gas, al was het de voorbije dagen wel iets kouder, maar veeleer van enkele haperingen in de aanvoer. Ook de ontwikkelingen in de Oekraïne-oorlog spelen een rol.
Daarnaast komt er minder aardgas uit Noorwegen door een onverwacht onderhoud bij het bedrijf Gassco, dat gas uit de Noorse wateren en de Noordzee via pijpleidingen naar elders in Europa stuurt.
Ten slotte kunnen de aanvallen op de Russische energie-infrastructuur een invloed hebben op de gasuitvoer van dat land. Tegelijk wil Eurocommissaris Kadri Simson dat er geen vloeibaar aardgas uit Rusland meer zou worden binnengelaten in de EU. De aanvoerverstoringen zorgen ervoor dat de daling van de gasprijs van de voorbije weken wordt onderbroken. Eind februari was de prijs op de Amsterdamse termijnmarkt nog gezakt onder de 24 euro per megawattuur, het laagste niveau in meer dan twee jaar.
Europese gasvoorraden voor de helft gevuld
Door de warme winter zijn de Europese gasvoorraden op dit moment trouwens nog voor bijna 60 procent gevuld. Vanaf april zal niettemin opnieuw worden gestart met het bijvullen ervan om ze tegen het najaar weer volledig vol te hebben. Ook dat kan de prijs beïnvloeden.
Aan de andere kant zitten de prijzen fors onder hun piek. In het najaar van 2022 – in volle crisis na de Russische inval in Oekraïne – werd voor een kilowattuur nog 140 euro betaald.
[cta_box]
Meer lezen op onze blog

De aardgasprijs ging vorige week met bijna 50% de hoogte in. Dat roept bij de consument nare herinneringen op aan de energ…

Ben je niet tevreden over je energieleverancier? Wij leggen je uit welke opties je hebt om klacht in te dienen.

Tijdens de lente- en zomermaanden verbruik je meestal een pak minder dan in de winter. Heeft het dan nut om voor die paar maanden …

Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat 48% van de Belgen al vijf jaar of langer dezelfde elektriciteitsleverancier trouw bl…