Gasprijzen dalen fors: wat zijn de oorzaken en betalen we nu minder?

Gasprijzen dalen fors: wat zijn de oorzaken en betalen we nu minder?
  • 19.09.2022
  • Laatste update: 15.12.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

De gasprijzen blijven dalen. De Nederlandse TTF-gasfuture, die bepalend is voor de prijzen in Europa, bedraagt nog 174,50 euro per megawattuur. Dat is bijna de helft van de recordkoers van eind augustus. Maar zal je dat ook in je portemonnee gewaar worden?

Stijgende voorraden

Verschillende factoren dragen bij tot de prijsdaling. Analisten verwijzen naar de gasopslag, die nu al 86% van de stockagecapaciteit bedraagt. Dat is significant hoger dan het opslagniveau dat Europa normaal rond deze tijd van het jaar bereikt. De Amerikaanse bank JPMorgan Chase & Co verwacht dat de opslagcapaciteit ook bij een Russisch embargo eind maart nog altijd 34% zou bedragen, terwijl investeringsbank Goldman Sachs het bij 20% houdt. Zelfs bij een strenge winter zou de voorraad volgens JPMorgan Chase & Co moeten volstaan.

Dalende afhankelijkheid en vraag

Daarnaast missen de maatregelen om de afhankelijkheid van aardgas af te bouwen hun effect niet. Goldman Sachs wijst er ook op dat de torenhoge aardgasprijzen op de kortetermijnmarkten een dalende vraag uit industriële hoek in de hand hebben gewerkt. De intenties van Europa om een prijsplafond in te stellen, leiden eveneens tot een gunstiger sentiment op de energiemarkt. Tot slot moet ook de ingebruikname van een nieuwe lng-terminal in het Nederlandse Eemshaven de bevoorrading opkrikken. De terminal zal de komende vijf jaar lng (vloeibaar gemaakt aardgas) uit het buitenland omzetten in gas dat geschikt is voor gebruik in Europa.

Wat is het effect op de energiefactuur van de consument?

De energieprijzen voor de consument worden per maand vastgelegd. De effecten van deze prijsdaling zullen dus pas op de tariefkaarten van oktober tot uiting komen. Als de trend zich blijft verderzetten, dan zullen de prijzen stevig naar beneden gaan. Wie over een contract met variabel tarief beschikt, zal die prijsdaling ook op korte termijn gewaar worden. Al blijft de prijs zeer volatiel en bevindt die zich zelfs na een mogelijke correctie nog altijd op een historisch hoog peil.

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen