Groepsaankoop maart 2021: geen garantie op voordeligste tarief

- 10.03.2021
- Laatste update: 30.05.2023
- Kurt Deman
- 3 min
Groepsaankopen voor energie blijven mateloos populair. Voor de initiatieven van de provincies West- en Oost-Vlaanderen schreven zich opnieuw telkens enkele tienduizenden consumenten in. Toch blijkt uit onze analyses dat ze niet leiden tot de goedkoopste prijzen op de markt. Voor wie zelf vergelijkt, ligt er nog een extra besparingspotentieel van enkele tientallen euro’s voor het grijpen.
Provincie is initiatiefnemer, niet organisator
Bij een groepsaankoop draait alles rond de kracht van het getal. Door het grote klantenpotentieel kunnen leveranciers met scherpe tarieven uitpakken. De initiatiefnemers zijn in veel gevallen lokale besturen, zoals provincies en gemeentes. Al springen ook commerciële bedrijven zoals het maandblad Libelle in de dans. Let wel, het is niet de initiatiefnemer zelf die de groepsaankoop organiseert. Dat laat hij over aan een privéonderneming als iChoosr, Wikipower of Pricewise. iChoosr organiseert bijvoorbeeld zowel de groepsaankoop van Libelle als die van de provincie West-Vlaanderen, wat leidt tot een gelijkaardig prijsvoorstel.
De organisator zet een veiling op poten, waarbij verschillende energieleveranciers hun offertes indienen. De energieleverancier met het scherpste bod wint de veiling. Ondertussen ontvangen alle ingeschreven consumenten een persoonlijk voorstel op basis van het winnende bod.
Ga hier zelf na bij welke leverancier u vandaag het goedkoopste contract afsluit.
Groepsaankoop tot 70 euro duurder dan resultaat prijsvergelijker
De federale energieregulator CREG raadt aan om dat voorstel altijd te vergelijken met het marktaanbod. We maakten daarom op 8 maart zelf een simulatie via vergelijkingssite Mijnenergie.be. Die bevindingen legden we naast de resultaten van de groepsaankopen uit West- en Oost-Vlaanderen. In beide gevallen bleken er zowel voor elektriciteit als aardgas goedkopere oplossingen op de markt. Voor West-Vlaanderen bedroeg het voordeel voor de gemiddelde verbruiker voor beide energiecomponenten samen ongeveer 35 euro, in Oost-Vlaanderen liep dat verschil zelfs op tot bijna 70 euro.
Hoe valt dat te verklaren?
- Bij beide groepsaankopen komt één leverancier als winnaar uit de bus, die een contract voor zowel elektriciteit als aardgas voorstelt. Uit de simulatie van Mijnenergie.be blijkt echter dat u een maximaal voordeel boekt door beide energievormen bij verschillende leveranciers af te nemen.
- Het besparingspotentieel waar de organisator van de groepsaankoop mee uitpakt, houdt geen rekening met de welkomstkortingen die leveranciers via Mijnenergie.be toekennen.
- Een rapport van de Vlaamse energieregulator VREG wees eind 2019 ook al uit dat u bij een groepsaankoop afhangt van het contractaanbod van de organisator. Dingen er weinig leveranciers mee, dan is de kans op het scherpste marktaanbod kleiner.
- Een groepsaankoop gaat altijd uit van een gemiddeld verbruik. Maar misschien verbruikt u wel veel meer of net minder dan het gemiddelde.
Wat met de ontzorging?
Hoewel het aanbod van een groepsaankoop tot de goedkopere tarieven op de markt hoort, kan het dus nog scherper. Daarnaast zetten initiatiefnemers graag het aspect ‘ontzorging’ in de verf. Het is handig als een ander voor u de keuze maakt en u zelf de markt niet hoeft af te schuimen. Toch bieden prijsvergelijkers vandaag een al even groot gebruiksgemak. Enkele klikken volstaan om automatisch een overzicht van de actuele prijzen van de verschillende leveranciers op te roepen. Ook de procedure om een contract bij een andere leverancier af te sluiten, verloopt gestroomlijnd.