Hebben de voorbije woelige maanden de verhoudingen op de energiemarkt dooreengeschud?

Hebben de voorbije woelige maanden de verhoudingen op de energiemarkt dooreengeschud?
  • 22.04.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

Stijgende energieprijzen, failliete energieleveranciers en een recordaantal klachten … Het minste dat je kan zeggen, is dat er al enkele maanden één en ander beweegt op de energiemarkt. Maar heeft die recente ketting van gebeurtenissen ook de verhoudingen tussen de verschillende energieleveranciers door elkaar geschud? En beïnvloedt de meterkeuze de leverancierskeuze?

De Vlaamse energieregulator VREG brengt maandelijks een update van de marktaandelen van de verschillende energieleveranciers. Omwille van de invoering van een nieuw facturatiesysteem bleef de actualisatie van de cijfers enkele maanden achterwege. Gezien de woelige tijden op de energiemarkt, was het maar de vraag welke bewegingen zich in ondertussen hadden voltrokken.

Top drie ongewijzigd

Wanneer we ons toespitsen op de elektriciteitsmarkt, dan stellen we vast dat de voorbije volatiele maanden de kaarten niet grondig dooreen hebben geschud. Engie blijft met een marktaandeel van 39,82% onbetwist marktleider, gevolgd door Luminus (24,94%) en Eneco (12,11%). Binnen de top drie rijft Luminus tussen oktober 2021 en maart 2022 met een toename van bijna 67.000 toegangspunten het hoogste aantal nieuwe klanten binnen. Kijken we wat verder in het lijstje, dan stellen we vast dat Mega ruim één procent marktaandeel inlevert, goed voor ongeveer 38.000 toegangspunten, en daarmee afklokt op 4,26% marktaandeel.

Uitdagers boeken terreinwinst

Bij de kleinere leveranciers valt vooral de groei van Bolt Energie op. Waar het in oktober met 9.274 toegangspunten een marktaandeel van 0,26% vertegenwoordigde, breidde het zijn portefeuille de voorbije maanden uit tot 14.600 klanten of 0,41% van de markt. Het concept om energie rechtstreeks te kopen van lokale producenten blijkt dus aan te slaan. Enkele weken geleden pakte Bolt ook uit met een opvallend graffitikunstwerk in Antwerpen, dat de kussende energieministers Zuhal Demir (N-VA) en Tinne Van der Straeten (Groen) afbeeldde. Energie.be, een nog jongere speler en de dochteronderneming van Luminus, wist op minder dan een jaar tijd eveneens 16.264 klanten te overtuigen. De leverancier wil zich onderscheiden met een focus op eenvoud en transparantie.

Metertype: weinig invloed

Een analyse van de marktaandelen maakt duidelijk dat het metertype weinig impact heeft op de verhoudingen binnen de energiemarkt. Het lijkt er dus op dat het injectietarief voor veel prosumenten niet het doorslaggevende argument voor hun leverancierskeuze vormt. Met meer dan 953.669 leverancierswissels, waarvan 757.418 op de huishoudelijke markt, blijkt dat gezinnen meer dan ooit actief op zoek gaan naar de voor hen goedkoopste speler. Voor aardgas tekenen zich zowel op het vlak van marktaandelen als leveranciersswitches dezelfde tendensen af.