Heb je recht op het sociaal tarief voor energie?

Heb je recht op het sociaal tarief voor energie?
  • 28.01.2021
  • Laatste update: 05.01.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Meer gezinnen die het moeilijk hebben om hun energiefactuur te betalen, kunnen nu gebruik maken van het sociaal tarief. De federale regering breidde de doelgroep van de maatregel tijdelijk uit om aan de uitdagingen van de coronacrisis tegemoet te komen.

Het sociaal energietarief is de goedkoopste tariefformule op de energiemarkt en is lager geprijsd dan het laagste commerciële aanbod – of zou dat toch moeten zijn. Het evolueert mee met de algemene marktprijs. Stijgen de marktprijzen, dan zal ook het sociaal tarief de hoogte ingaan en vice versa.

Tot voor kort was het sociaal tarief enkel toegankelijk voor wie een bepaalde tegemoetkoming of uitkering ontvangt. Volgens minister van energie Tinne Van der Straeten vielen op die manier veel mensen uit de boot, waaronder een grote groep gepensioneerden, alleenstaanden en eenoudergezinnen die de eindjes maar moeilijk aan elkaar kunnen knopen. Daarom heeft de federale overheid het sociaal tarief voor één jaar uitgebreid naar iedereen die een ‘verhoogde tegemoetkoming’ ontvangt. Concreet gaat het om mensen met een bruto maandinkomen van minder dan 1.640 euro. Op die manier verdubbelt het aantal gezinnen met een sociaal tarief van een half miljoen naar één miljoen.

Tip: Vind hier het goedkoopste marktaanbod voor je woning en verbruik

Hoeveel voordeel krijg je met een sociaal tarief?

Een Antwerps gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh betaalt jaarlijks een sociaal tarief van 637,57 euro. Voor een gemiddeld gasverbruik (23.260 kWh) bedraagt de factuur 490,24 euro. Op de commerciële markt betaalt datzelfde gezin een mediaanprijs van 855,59 euro voor elektriciteit en 981,24 euro voor aardgas. Het sociaal tarief betekent dus een besparing ten opzichte van de mediaanprijs van respectievelijk 218,02 euro en 491 euro.

Wat als je niet in aanmerking komt?

U kunt ook zelf nog stevig onder de marktprijzen duiken door actief aan de energiemarkt deel te nemen. Een vergelijkingssite lijst automatisch de voordeligste aanbiedingen voor je op. Bovendien kennen leveranciers via het platform Mijnenergie.be extra kortingen toe. Hetzelfde Antwerpse gezin sluit langs die weg al een jaarfactuur af van 718,74 euro voor elektriciteit en 714,71 euro voor aardgas, waardoor het ruim 400 euro minder dan de doorsnee marktprijs betaalt en de kloof met het sociaal tarief deels dicht.

Sociaal tarief vorig jaar even niet goedkoopst

Goed om weten is dat de federale overheid de sociale energietarieven met enige vertraging aanpast. Toen de energieprijzen vorig jaar tijdens de eerste lockdown kelderden, doken de aanbiedingen van enkele commerciële leveranciers in Vlaanderen zelfs eventjes onder het sociaal tarief. Een situatie die de overheid uiteraard snel corrigeerde, maar die tegelijk aantoont dat je er als klant goed aan doet van in te spelen op actuele marktevoluties.

Besparen op je energiefactuur?
Dat doe je eenvoudig door een vergelijkingstest te maken via Mijnenergie.be. Zo vind je een goedkopere energieleverancier. Bovendien regelt je oude energieleverancier de overstap. Vergelijk via volgende knop.
Ja, ik wil besparen